Hlavní obsah

Goebbelsova sekretářka: Byla jsem hloupá, o holokaustu jsem nevěděla

Brunhilde Pomselová je jednou z posledních lidí, kteří zažili konec nacistické říše v bunkru Adolfa Hitlera. Bývalé sekretářce říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse je 105 let a po letech znovu prolomila mlčení o tehdejší době. Učinila tak v dokumentárním filmu Německý život uvedeném na filmovém festivalu v Mnichově a také pro britský list The Guardian. Pomselová přiznává, že byla naivní a o vyvražďování Židů prý neměla tušení.

Foto: Profimedia.cz

Brunhilde Pomselová, bývalá sekretářka šéfa nacistické propagandy Josepha Goebbelse, na promítání filmu A German Life (Německý život) v kině v Mnichově.

Článek

„Byla jsem hloupá a o politiku se nezajímající nicka prostého původu. O holokaustu jsem nevěděla. Goebbelsovi ale nikdy neodpustím to, co světu udělal, a to, že zavraždil své nevinné děti,“ vyznává se Pomselová. Goebbels zastřelil 1. května 1945 svou ženu Magdu a následně i sebe poté, co otrávili svých šest dětí kyanidovými kapslemi.

Pomselová ho popsala jako odtažitého muže, který do posledních chvil zřejmě neznal ani její jméno. Jako člověka plného kontrastů, který se v mžiku proměnil z elegantního a noblesního muže v běsnícího křiklouna. „Byl to výborný herec,” říká Pomselová.

Osobní vinu ale nepociťuje: „Nepovažovala bych se za vinnou, pokud neobviníte celou německou populaci za to, že v konečném důsledku umožnila, aby vláda převzala kontrolu. Byli jsme to všichni, včetně mě“.

Nacismus jednoznačně odsuzuje: „Doba vzestupu nacionálního socialismu byla strašná, velmi neklidná. Všechno se rozpadalo“. Lidé ale podle ní šli za Hitlerem jako za vykupitelem. „Hitler byl kazatel a řekl lidem, že je zradila vlastní vláda i ostatní národy.“

Foto: Profimedia.cz

Joseph Goebbels

Nabídku práce pro Goebbelse podle svých slov odmítnout nemohla, i kdyby nebyla vychována rodiči a tehdejší společností k naprosté poslušnosti.

„Nemohla jsem říct ne. Byla to povinnost, závazná služba. Tu práci jsem skutečně milovala, ráda jsem pracovala s ostatními milými a pečlivě vybranými ženami. Koupala jsem se v penězích. Jediný problém byl, že si nešlo nic koupit.“

Až do konce

Pomselová byla Goebbelsovi k ruce až do jeho smrti, takže zažila i sebevraždu Hitlera a jeho partnerky Evy Braunové (zemřeli 30. dubna 1945).

„Byla jsem v bunkru, když přišel Goebbelsův pobočník plukovník Schwägermann a prohlásil: Hitler spáchal sebevraždu. Všichni věděli, co to znamená, že válka končí a my ji prohráli. To bylo jasné všem. Vzpomínám si, že po delší době, kdy uběhl alespoň den a noc, přišel Schwägermann a oznámil: Goebbels spáchal sebevraždu. To nás zasáhlo ještě víc než ostatní špatné zprávy. A jeho žena také? Ano. A děti také.“

Alkohol a pytlíky na mouku

V té době už měla na práci jediné: obstarávat osazenstvu bunkru očekávajícímu příchod Sovětů alkohol. Pomselová připomněla, že Němci rozstříhali bílé pytlíky na mouku, s jejichž pomocí se Sovětům vzdali.

Goebbelsovu sekretářku čekalo pět let věznění v sovětském zajetí, pak nastoupila do veřejnoprávní stanice ARD, protože už před válkou pracovala v rozhlase. O dvě desítky let později odešla do důchodu. O svých zážitcích v okolí nacistických předáků se poprvé podělila až v roce 2011 v rozhovoru pro deník Bild.

Nacisté v koncentračních táborech zavraždili zhruba šest miliónů Židů. Celkový počet obětí nacistického vyvražďování etnických, náboženských či politických skupin se odhaduje na více než jedenáct miliónů lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám