Hlavní obsah

Gluškova někdo uškrtil, tvrdí Britové o smrti kritika Kremlu

Londýn

Britská policie v pátek oznámila, že nedávné úmrtí Nikolaje Gluškova, bývalého přítele miliardáře a kritika Kremlu Borise Berezovského, vyšetřuje jako vraždu. Za příčinu smrti označila škrcení. Ukázala to podle ní pitva. Nic ale v tuto chvíli nenasvědčuje tomu, že smrt Gluškova souvisí s otravou bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, dodala policie v prohlášení.

Foto: Pavel Smertin, ČTK/AP

Nikolaj Gluškov

Článek

Gluškov byl v 90. letech náměstkem generálního ředitele ruských státních aerolinek Aeroflot, které podle ruských úřadů spolu s Berezovským připravil o stamilióny dolarů. [celá zpráva]

V roce 1999, kdy se Berezovskij nepohodl s Vladimirem Putinem a uprchl do Británie, byl Gluškov obviněn z praní špinavých peněz a podvodů. Ve vězení strávil pět let a propuštěn byl v roce 2004. Poté se odstěhoval také do Británie, kde dostal politický azyl. A stal se tvrdým kritikem Kremlu, stejně jako Berezovskij.

V pondělí našli Gluškova mrtvého v jeho bytě. Bylo mu 68 let.

Jeho úmrtí připomíná smrt Berezovského, kterého našli před pěti lety v jeho bytě v Londýně bez známek života. Podle úřadů se oběsil. Mnozí včetně Gluškova ale verzi o sebevraždě nevěřili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám