Hlavní obsah

Gibraltar přemění obří válečné tunely ve skále na vinné sklepy

Právo, nek

Gibraltarské úřady se rozhodly přeměnit síť tunelů vybudovaných v první polovině minulého století v Gibraltarské skále na obří vinné sklepy. Královští inženýři tady před 2. světovou válkou nechali vyrubat přes 50 kilometrů chodeb pro případ napadení nepřítelem. Od konce války ale prostory leží ladem a britské ministerstvo obrany je předalo do správy místních úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Síť tunelů vybudovaných v první polovině minulého století v Gibraltarské skále.

Článek

Vědecké zkoumání nedávno odhalilo, že prostory pod vápencovým masívem mají pro skladování vína ideální přírodní podmínky, mj. vlhkost vzduchu 70 až 80 procent a konstantní teplotu mezi 13 a 14 stupni Celsia.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rekonstrukce tunelů si vyžádá šest miliónů liber (218 miliónů korun). Už po první etapě obnovy, která skončí v polovině roku 2017, bude podle listu The Daily Telegraph možné uskladnit pod Gibraltarskou skálou špičková vína v celkové hodnotě 60 miliónů liber.

„Znám tunely i prostory pod skálou, protože můj otec tam měl přístup jako námořní důstojník,“ řekla Tracey Leeová, zakladatelka a ředitelka společnosti Gibraltarské vinné sklepy.

„Využívají se uměle vybudované skladovací prostory pro tento druh produktů, ale lidé dávají přednost přírodním podmínkám,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám