Hlavní obsah

Generál Mladič nebral důchod, teď rodina dostane milión

Bělehrad

Rodině bosenskosrbského generála Ratka Mladiče, který tento týden poprvé stanul před haagským Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY), vyplatily srbské úřady zadržovanou penzi. Podle listu Večernje novosti na účet Mladičových již přišlo kolem pěti miliónů dinárů (zhruba 1,25 miliónu korun), které nebyly rodině vyplaceny po zmrazení penze na začátku roku 2006.

Foto: Reuters

Ratko Mladić na lavici obžalovaných

Článek

"Nyní (po Mladičově zadržení) už není žádný důvod, aby jeho nejbližší nedostávali důchod," tvrdí advokát rodiny Miloš Šaljić. Zplnomocnění k přebírání výsluh za dlouholetou službu v armádě převzal od otce Darko Mladić těsně předtím, než byl jeden z nejhledanějších válečných zločinců vydán ICTY. Na Darkův účet také od června začne chodit pravidelná měsíční penze, která podle vojenského fondu pro penzijní pojištění činí přibližně 80 000 dinárů (20 000 korun).

Ratko Mladić odešel z armády v roce 2002, tedy sedm let poté, co jej mezinárodní společenství obvinilo z válečných zločinů; až do té doby jej kryl režim Slobodana Miloševiče. Důchod začal dostávat v březnu 2002 a celé tři roky za skrývajícího se generála přebírali peníze syn a manželka Bosiljka. Koncem roku 2005 ale úřady Mladičovi vojenskou penzi kvůli obviněním z válečných zločinů zmrazily, nikoli ovšem zabavily.

Vrácení důchodu je podle bělehradského listu jen prvním krokem týkajícím se hmotného zajištění bývalého generála. Rodina totiž požaduje po státu také vrácení 14 000 eur (335 000 korun), které byly zabaveny při prohlídce rodinného sídla. "Na prokuratuře řekli, že ty peníze vrátí, vzali nám je totiž protizákonně a kvůli tomu se už se státem soudíme. Ale to není všechno, u soudu budeme požadovat i vyplacení úroků a úhradu všech nákladů, které Mladičovým kvůli tomu vznikly," prohlásil advokát Šaljić.

Reklama

Výběr článků

Načítám