Hlavní obsah

Fritzl se přiznal, protože je uzavřený, tvrdí znalec

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Pachatel nejhoršího incestu v rakouských dějinách Josef Fritzl byl sice ve čtvrtek odsouzen, následná tisková konference se zástupci prokuratury a vazební věznice v Sankt Pöltenu však prokázala, že otázek bude vždycky víc. Na alespoň jednu z nich se pokusila nalézt odpověď britská stanice BBC, která oslovila renomovaného soudního znalce, aby osvětlil, proč Fritzl u soudu otočil a přiznal i obvinění, která popíral, čímž si přitížil.

Foto: Reuters

Josef Fritzl si jde vyslechnout ortel soudu.

Článek

„Myslím si, že jsou tady zásadní dvě věci: je to muž, který je velmi uzavřený a potřebuje mít kontrolu,“ řekl Jeremy Coid, profesor soudní psychiatrie z Londýnské univerzity a expert v oboru zkoumání závažných trestných zločinů.

„Fritzl mohl tvrdit, že postoj změnil poté, co slyšel emotivní výpověď (zneužívané) dcery, že byl poprvé schopen pochopit, co dcera cítí - já bych k tomu ale byl, vzhledem ke zkušenosti s podobnými recidivisty, krajně skeptický,“ dodal.

„Jsem si jist, že Fritzl na začátku procesu věřil v úspěšné popření některých obvinění a ve vyobrazení sebe jako dobrého otce, který nebyl takový, jak by si někteří lidé mohli myslet. Je ale zjevně společensky uzavřený, ve společnosti vyhýbavý a nepokojný. U soudu byl konfrontován se společenskou realitou a ztratil kontrolu. Vystavení soudu a médiím bylo pro něj nesnesitelné.“

Fritzl dostal doživotí a musí se léčit (Reuters/Stream)

Chtěl proces zastavit, nedoznal lítost, říká znalec

„Byli jsme svědky, jak si zakrývá tvář – to nedělal jenom, aby se skryl před novináři, ale protože nesnesl být na očích. Už jsem takové pachatele zažil. Přiznání slibovalo celý proces zastavit. Neměli bychom v tom vidět doznání lítosti.“

„Mezi pachateli incestu si Fritzl nese těžké znamení perverzního sadisty. Prostřednictvím svých činů se musel cítit velkolepě. Znásilňování dcery a naplňování jeho perverzí mu dávalo sadistickou potěchu.“  

„Pro mne je zajímavé, že své choutky naplňoval přímo ve svém domě. Dříve byl uznán vinným ze sexuálně motivovaného násilí. Mé tušení je, že nebyl mimo domov tak dobrý. Neútočil někde v alejích, ale kvůli uspořádání své osobnosti se to projevilo dovnitř rodiny. Tato společensky vyhýbavá část osobnosti zapříčinila, že proces stáhl," zakončil Coid.

Obvinění Fritzla

  • Vražda: V roce 1996 zemřelo jedno z dvojčat, které mu dcera porodila. Elisabeth uvedla, že Michael začal modrat krátce po porodu. Fritzl přiznal, že jeho mrtvé tělo spálil. Za vraždu dostal doživotí.
  • Zotročování: Podle prokuratury se vztahovalo k letům 1984 až 2008, kdy Fritzl držel Elisabeth ve sklepě, někdy i spoutanou. V případě uznání viny mu za to hrozilo až 20 let vězení.
  • Znásilňování: Obžaloba uvedla, že Fritzl pravidelně dceru sexuálně zneužíval mezi 30. srpnem 1984 a 30. červnem 1989. Soud ho za to mohl poslat na 15 let za mříže.
  • Krvesmilstvo: Vztahovalo se na stejné období jako znásilňování. Fritzlovi hrozil trest až jeden rok.
  • Omezování osobní svobody: Tři děti, které mu Elisabeth zplodila, držel Fritzl protizákonně v zajetí v podzemním úkrytu. Nikdy neviděly denní světlo. Hrozilo mu za to až 10 let. Další tři děti se Fritzlovi podařilo legálně adoptovat a vychovával je v bytě s manželkou.
  • Vyhrožování násilím: Mezi 28. srpnem 1984 a 26. dubnem 2006 Fritzl opakovaně dceři a později i jejím dětem vyhrožoval plynem a výbušninami, jestliže se pokusí utéct. Hrozilo mu za to až 5 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám