Hlavní obsah

Fritzl je v péči psychiatra

Právo, Novinky, Jaroslav Zbožínek, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankt Pölten

Pachatel nejhoršího incestu v dějinách Rakouska, který tento týden před soudem čelí mimo jiné i obvinění z vraždy, za což mu hrozí doživotí, využívá péče psychiatra. Proces by podle úřadů mohl skončit ve čtvrtek odpoledne.

Foto: POOL/Helmut Fohringer, Reuters

Josef Fritzl u soudu

Článek

Podle mluvčího věznice v Sankt Pöltenu Ericha Hubera-Günsthofera hovořil Fritzl v pondělí po skončení prvního dne projednávání s psychiatrem a totéž měl na programu i v úterý.

Zástupce věznice na úterní tiskové konferenci uvedl, že odbornou pomoc Fritzlovi nabídly úřady a on ji využívá už několik týdnů. Jeho psychoterapeutem je Patrik Fortier. „Je to nabídka přímo od nás, je to součástí prevence před případnými sebevražednými úmysly,“ dodal mluvčí. Psychiatr bude je podle Hubera-Günsthofera připraven i v okamžiku vynesení rozsudku.

Proces s Fritzlem pokračoval druhým dnem za zavřenými dveřmi. Předsedající soudkyně a osmičlenná porota sledovali jedenáctihodinový záznam s výpovědí zneužívané Fritzlovy dcery Elisabeth. Porota zhlédla část videa už v pondělí a v průběhu úterního odpoledne se měla dostat na konec. Fritzl se vyjadřoval k jednotlivým promítaným částem, byl prý soustředěný. Před soudem vypovídal též neonatolog.

Také v úterý vstoupil Fritzl do soudní síně se zakrytým obličejem, novináři nicméně ještě předtím jeho nezakrytou tvář vyfotili. I tentokrát Fritzl na příchodu zcela ignoroval dotazy jednoho fotoreportéra a dvou kameramanů, kteří směli jeho příchod dokumentovat. „Prostě se styděl, proto nic neřekl,“ podotkl později Fritzlův obhájce Rudolph Mayer.

Během vyšetřování ani před soudem Fritzl neprojevil žádnou lítost nad svým konáním. Jeho právník ho hájil, že není žádná bestie, protože se o děti, které zplodil s dcerou Elisabeth během více než dvou desítek let, kdy ji věznil ve sklepení, staral.

Mluvčí soudu Franz Cutka řekl, že porota by mohla verdikt nad Fritzlem vynést už ve čtvrtek odpoledne namísto plánovaného pátku. Obžalovanému hrozí doživotní vězení, jestliže bude shledán vinným v bodě vraždy. Té se měl dopustit tím, že neumožnil lékařskou péči pro právě narozeného chlapce, kterého Elisabeth přivedla na svět. Fritzl, jenž pak jeho mrtvé tělo spálil v domovním kotli, ale obvinění z vraždy odmítá.

Cutka uvedl, že ve středu ráno porota vyslechne znalecký posudek psychiatra, pak bude pokračovat předčítání znaleckých posudků a následně se soudní senát sejde k poradě, která bude trvat celé odpoledne. Středeční stání bude veřejnosti přístupné.

„Můžeme počítat s tím, že ve čtvrtek ráno bychom mohli přikročit k závěrečným výstupům obhájce a obžaloby. Rozsudek by mohl být ve čtvrtek odpoledne,“ řekl mluvčí s tím, že Fritzl zůstane do rozsudku ve vazební věznici. V případě, že by byla nařízena ochranná léčba, musí o Fritzlově umístění rozhodnout úřady. Vynesení rozsudku bude veřejné, jak nařizuje zákon.

Z čeho je Fritzl obviněn:Vražda: V roce 1996 zemřelo jedno z dvojčat, které mu dcera porodila. Elisabeth uvedla, že Michael začal modrat krátce po porodu. Fritzl přiznal, že jeho mrtvé tělo spálil. Za vraždu mu hrozí doživotí. Fritzl vinu popírá. Zotročování: Podle prokuratury se vztahuje k letům 1984 až 2008, kdy Fritzl držel Elisabeth ve sklepě, někdy i spoutanou. V případě uznání viny mu za to hrozí až 20 let vězení. Fritzl vinu popírá. Znásilňování: Obžaloba uvádí, že Fritzl pravidelně dceru sexuálně zneužíval mezi 30. srpnem 1984 a 30. červnem 1989. Soud ho za to může poslat na 15 let za mříže. Fritzl vinu částečně přiznal. Krvesmilstvo: Vztahuje se na stejné období jako znásilňování. Hrozí mu trest až jeden rok. Vinu přiznal. Omezování osobní svobody: Tři děti, které mu Elisabeth porodila, držel Fritzl protizákonně v zajetí v podzemním úkrytu. Nikdy neviděly denní světlo. Hrozí mu za to až 10 let. Další tři děti se Fritzlovi podařilo legálně adoptovat a vychovával je v bytě s manželkou. Fritzl vinu přiznal. Vyhrožování násilím: Mezi 28. srpnem 1984 a 26. dubnem 2006 Fritzl opakovaně dceři a později i jejím dětem vyhrožoval plynem a výbušninami, jestliže se pokusí utéct. Hrozí mu za až 5 let. Fritzl vinu přiznal.

Chronologie případu Josefa Fritza

  •  28. srpna 1984 - Fritzl uvěznil tehdy osmnáctiletou dceru Elisabeth ve sklepě svého domu v Amstettenu. Po následujících 24 let ji měl opakovaně zneužíval a zplodit s ní sedm dětí. Tři děti byly celou dobu vězněny v podzemí spolu s matkou. Další tři vyrůstaly v domě s Fritzlem a jeho zřejmě nic netušící manželkou. Sedmé dítě zemřelo krátce po porodu a Fritzl měl jeho tělo spálit v kotli.
  • 19. dubna 2008 - Jedno z vězněných dětí, devatenáctiletá Kerstin, upadla do bezvědomí a Fritzl ji odvezl do nemocnice. Personálu řekl, že matka dítěte je nezvěstná. Lékaři v médiích vyzvali matku, aby se jim přihlásila, Elizabeth se o výzvě dozvěděla a začala na otce naléhat, aby ji odvezl za dcerou do nemocnice.
  • 26. dubna 2008 - Fritzl přivezl Elizabeth do nemocnice. Při odchodu byli oba zadrženi policií. Vyšetřování odhalilo pozadí celého případu.
  • 27. dubna 2008 - Fritzl kriminalistům prozradil, kde přesně se v domě nachází podzemní úkryt a jak překonat jeho elektronické zabezpečení. Informace o případu se dostala do médií.
  • 28 dubna 2008 - Policie sdělila, že případ považuje v zásadě za objasněný; Fritzl se k činům plně doznal.
  • 29. dubna 2008 - Testy DNA prokázaly, že Fritzl je otcem všech šesti žijících dětí.
  • 4. května 2008 - Šéf vyšetřovatelů Franz Polzer oznámil, že policie nenašla žádné důkazy o případných spolupachatelích.
  • 5. května 2008 - Polzer uvedl, že Fritzl svůj čin plánoval dlouho dopředu. Základ skrýše byl vybudován v letech 1978 až 1983 při celkové rekonstrukci domu.
  • 7. května 2008 - Fritzl byl poprvé předveden k výslechu před státní zástupkyni. Projevil ochotu spolupracovat.
  • 1. června 2008 - Kerstin Fritzlová byla probuzena z umělého spánku a po týdnu se připojila k ostatním členům rodiny, kteří se zotavovali v psychiatrické léčebně.
  • Červenec 2008 - Elisabeth Fritzlová začala vypovídat.
  • 13. listopadu 2008 - Proti Fritzlovi byla vznesena obžaloba, obsahující mimo jiné i obvinění ze zotročování a vraždy.
  • 29. prosince 2008 - Právník Elizabeth Fritzlové oznámil, že jeho mandantka opustila spolu se svými dětmi psychiatrickou kliniku a přestěhovala se do vlastního domu na utajeném místě.
  • 9. února 2009 - Na Fritzlův majetek byl vyhlášen konkurz. Média spekulovala, že Fritzl má milionové dluhy.
  • 16. března 2009 - Začíná proces s Josefem Fritzlem.
  • 19. března 2009 - Fritzl je shledán vinným ve všech šesti bodech obžaloby, tedy i z vraždy. Dostal doživotí s povinnou ochrannou léčbou.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritzlova dcera s dětmi opustila kliniku

Po osmi měsících byla z psychiatrické kliniky poblíž dolnorakouského Amstettenu propuštěna dcera Josefa Fritzla Elisabeth. Tu její otec bezmála čtvrt století...

Výběr článků

Načítám