Hlavní obsah

Fritzl je bez peněz, na jeho majetek byl vyhlášen konkurz

VÍDEŇ

Pachatel nejhoršího případu incestu v dějinách Rakouska je na mizině. Podle agentury APA bylo s Josefem Fritzlem, který podle obžaloby 24 let ve sklepním vězení znásilňoval svoji dceru a zplodil s ní sedm dětí, v pondělí zahájeno konkurzní řízení. Rakouská média spekulují, že třiasedmdesátiletý muž má dluhy ve výši několika miliónů eur.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž s použitím Reuters a Profimedia), Novinky

Josef Fritzl

Článek

Fritzl, který 16. března stane před soudem v dolnorakouském St. Pöltenu mimo jiné kvůli obvinění z vraždy a opakovaného znásilňování, vlastnil v době zatčení na konci loňského dubna velký dům v Amstettenu. Právě v něm vybudoval důmyslné vězení, v němž zadržoval svou dceru Elisabeth. Vedle něj byl majitelem také činžovního domu v St. Pöltenu.

Fritzl se snažil vydělat na protokolech 

Aby se Fritzl svých dluhů zbavil, pokoušel se podle magazínu Stern prodat protokoly z vyšetřování svého případu britským bulvárním novinám za čtyři milióny eur (asi 111 miliónů korun). Fritzl podle časopisu loni v srpnu prodejem protokolů pověřil jistého obchodníka s nemovitostmi. Z plánů ale nakonec sešlo.

Fritzlův případ se k soudu dostane po téměř roce od odhalení. Prokuratura dlouho zkoumala především to, zda bude možné Fritzla obvinit z vraždy. Jde o smrt jednoho ze sedmi dětí porozených jeho dcerou, které brzy po porodu v roce 1996 zemřelo. Otázka zněla, zda bude možné prokázat, že se tak stalo kvůli neposkytnutí poporodní péče nebo dokonce úmyslně.

Manželka dostane odškodné za narušení soukromí

Minulý týden rozhodl rakouský soud, že německý zpravodajský magazín Der Spiegel musí zaplatit 4000 eur (asi 112 000 Kč) odškodného Fritzlově manželce Rosemarie za narušení soukromí. Toho se podle justice dopustil, když informoval o případu. Rakouský časopis News jí za stejný přečin musí vyplatit dokonce 11 000 eur (asi 311 000 Kč).

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritzlova dcera s dětmi opustila kliniku

Po osmi měsících byla z psychiatrické kliniky poblíž dolnorakouského Amstettenu propuštěna dcera Josefa Fritzla Elisabeth. Tu její otec bezmála čtvrt století...

Proces s Josefem Fritzlem začne 16. března

Soudní proces s pachatelem nejhoršího incestu v dějinách Rakouska Josefem Fritzlem (74), který bezmála čtvrt století zadržoval a znásilňoval ve sklepě svého...

Výběr článků

Načítám