Hlavní obsah

Fritzl: Dceru jsem zamknul ve sklepě, protože čichala čisticí prostředky

Novinky, Luděk Fiala, Novinky, Sky News
VÍDEŇ

Uvěznil jsem svou dceru, protože jsem ji několikrát přistihl, jak čichá k čistícím prostředkům, hájil se před lékaři třiasedmdesátiletý Rakušan Josef Fritzl, který čelí obvinění, že svou dceru Elisabeth držel ve sklepě 24 let a měl s ní během té doby sedm dětí. V úterý to napsal server Sky News.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž s použitím Reuters a Profimedia), Novinky

Článek

"Čichala čisticí prostředky, tak jsem se rozhodl, že si s ní o tom promluvím ve svém sklepě,“ cituje Sky News Fritzlovy výroky, které unikly do rakouských médií. Fritzlova dcera Elisabeth údajně reagovala na otcovy výtky netečně.

"Zmocnil se mě strašný vztek a pod vlivem toho vzteku jsem se rozhodl, že ji zamknu,“ popsal Fritzl svou motivaci k hrůznému činu. "A protože ani v dalších dnech nedošlo v jejím přístupu k žádnému zlepšení, přišel jsem k závěru, že ji tam zamknutou nechám,“ pokračoval.

Fritzl čelí obvinění z vraždy v souvislosti se smrtí jednoho z Elisabetiných dětí, dále ho viní z incestu, znásilnění, zotročování, krutosti a omezování osobní svobody. Soud by měl začít 16. března.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Kauza byla odhalena vloni v dubnu, kdy Elisabetina nejstarší dcera vážně onemocněla a Fritzl souhlasil s převozem do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Fritzlova dcera s dětmi opustila kliniku

Po osmi měsících byla z psychiatrické kliniky poblíž dolnorakouského Amstettenu propuštěna dcera Josefa Fritzla Elisabeth. Tu její otec bezmála čtvrt století...

Proces s Josefem Fritzlem začne 16. března

Soudní proces s pachatelem nejhoršího incestu v dějinách Rakouska Josefem Fritzlem (74), který bezmála čtvrt století zadržoval a znásilňoval ve sklepě svého...

Výběr článků

Načítám