Hlavní obsah

Freudův vnuk je podezřelý ze zneužívání dětí

Právo, rm

Sir Clement Freud, oblíbený britský spisovatel knih pro děti, politik, bratr slavného malíře Luciana Freuda a vnuk zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, čelí posmrtnému obvinění, že zneužíval dvě nezletilé dívky. Politik Liberální strany, který zemřel v roce 2009 ve věku 84 let, podle investigativců z televize ITV sexuálně obtěžoval dívky ve věku deseti let od konce 40. let, a když dospěly, opakovaně je znásilňoval. Jeho řádění prý trvalo až do 70. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Sir Clement Freud

Článek

Televize za prokázaná považuje zatím jen dvě obvinění, o víkendu se však přihlásila už třetí oběť jeho řádení. Velké pobouření vyvolalo i zjištění, že pobýval v portugalském letovisku Praia da Luz v době, kdy tam v roce 2007 zmizela tříletá Madeleine McCannová.

Policie se o této skutečnosti dozvěděla již před několika lety, ale touto stopou se vůbec nezabývala. Podle listu Daily Mail se přitom Freud v Portugalsku stýkal s hlavním podezřelým v kauze, Britem Robertem Muratem, a hospodě, v níž spolu popíjeli, se v britské komunitě přezdívalo „U pedofila“.

Pro Brity je to podobný šok jako s populárním bavičem stanice BBC Jimmym Savilem, na něhož hrůzné zločiny vyplavaly také až po smrti. Freud přitom vystoupil v televizi v roce 2005 jako rozhodný odpůrce příliš liberální sexuální výchovy na školách.

Jeho nejznámějším dílem je dětská kniha Grimble z roku 1968. Pojednává o desetiletém obrýleném chlapci. Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová ji označila za jednu ze svých nejoblíbenějších. Obrýlený Harry podle ní byl Grimblem vizuálně inspirován.

Reklama

Výběr článků

Načítám