Hlavní obsah

Francouzský prokurátor potvrdil identitu atentátníka z Nice a upřesnil detaily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice
Aktualizováno

Francouzský prokurátor Francois Molins potvrdil identitu teroristy z Nice. Jedná se skutečně o jednatřicetiletého Tunisana Mohameda Lahouaiejho Bouhlela, který měl francouzské občanství a v Nice žil. Prokurátor doplnil i další detaily. Motiv činu, ani to, zda se Tunisan ztotožňoval s radikálním islámem, ale neuvedl.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z identifikační karty Mohameda Bouhlela

Článek

Mohamed Lahouaiej Bouhlel se narodil v roce 1985 v Tunisku, nějakou dobu ale žil ve Francii, kde se živil jako řidič. Byl rozvedený a měl tři děti.

Na jeho bývalou manželku v pátek policie uvalila vyšetřovací vazbu, uvedl Molins, jehož úřad je zodpovědný za vyšetřování teroristických činů po celé Francii.

Bouhlel nefiguruje v žádné z databází evidujících radikálně smýšlející osoby. Policie o něm měla záznamy, ale jen kvůli drobné kriminalitě. Především potyčkám a krádežím. Tajným službám byl zcela neznámý.

V březnu letošního roku byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody za potyčku po dopravní nehodě. Napadl jiného řidiče.

Padesát zraněných „mezi životem a smrtí”

Při čtvrtečním útoku Bouhlel zabil 84 lidí, z toho deset jsou děti či nezletilí. Bilance ale podle Molinse může růst, neboť v kritickém stavu zůstává 52 zraněných, 25 z nich udržují při životě přístroje. Celkem utrpělo zranění 202 lidí.

Foto: tj, Právo

Podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda je padesátka zraněných „mezi životem a smrtí”. Řekl to po návštěvě nemocnice v Nice, kam dorazil i s premiérem Manuelem Vallsem.

„Je tu mnoho cizinců z celého světa a mnoho dětí, které se přišly podívat na ohňostroj a podělit se o svou radost a údiv," uvedl Hollande.

Datum 14. července si podle prezidenta útočník vybral schválně, protože jde o „svátek svobody. Na promenádě jihofrancouzského města probíhaly v době útoku oslavy pádu Bastilly v roce 1789.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté útočníka v kabině nákladního auta zastřeliliVideo: AP

Předtím než Lahouaieje Bouhlela policie zastřelila, vystřelil on sám několikrát na tři policisty, informoval dále prokurátor. Ve vypůjčeném kamiónu pak policisté našli jednu funkční zbraň, jednu atrapu a náboje.

Policisté teď prověřují digitální záznamy, které vyšetřovatelé získali. Mají mimo jiné i Bouhlelův mobilní telefon objevený v kamiónu.

K útoku se zatím nepřihlásila žádná skupina. Atentát ale podle Molinse nese známky činnosti teroristické organizace a odpovídá výzvám takových organizací k vraždám civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám