Hlavní obsah

Francouzský premiér ztratil šanci stát se prezidentem

Právo, Jaroslav Zbožínek
PAŘÍŽ

Francouzský premiér Dominique de Villepin definitivně ztratil šance zasáhnout do boje o úřad prezidenta republiky na jaře 2007. K tomuto závěru dospěl pařížský tisk, když komentoval výslech Villepina u vyšetřujících soudců kvůli jeho roli v tzv. aféře Clearstream, v níž byl premiérův vnitrostranický rival Nicolas Sarkozy křivě nařčen z přijímání úplatků na tajné zahraniční konto.

Článek

"S Villepinem se v nynější hře už nepočítá," napsal list Le Télegramme s tím, že premiér si již může klidně dopřát dovolenou. Deník L'Est Républicain zase píše o "dokonaném pádu tábora prezidenta Jacquesa Chiraka" v narážce na fakt, že Villepin byl Chirakovým favoritem pro prezidentské volby. Renomovaný deník Le Monde pak připustil, že Chirac je nyní tlačen k tomu, aby podporoval Sarkozyho, byť jejich osobní vztahy nejsou idylické.

Od výslechu odcházel v pátek ve tři ráno

Villepin strávil u výslechu celkem 17 hodin, přičemž odcházel až v pátek ve tři hodiny ráno. "Jsem velmi rád, že jsem mohl podat svědectví v této aféře, v níž jsem byl dlouhé měsíce obětí pomluv a lží," řekl poté s klidnou tváří novinářům.

Premiér vypovídal před specialisty na finanční delikty, Jeanem-Marie d'Huyem a Henrim Ponsem, jako svědek, což prý lze považovat za jeho částečné vítězství. Ve stejné pozici byli ovšem zpočátku i čtyři jiní aktéři skandálu a nakonec proti nim soudci vznesli oficiální obvinění. Teoreticky by tak Villepinovi mohlo v budoucnu hrozit nařčení z neoznámení trestního činu.

Své prezidentské ambice Villepin nedávno sám prakticky vzdal, když prohlásil, že "nikdy neměl chuť na vyšší funkci". Toto prohlášení učinil zjevně i pod tlakem jarní aféry kolem návrhu zákona, jímž chtěl prosadit nový, sporný projekt pracovní smlouvy pro začínající zaměstnance (CPE). Proti tomuto záměru, který by pro pracovníka znamenal v podstatě až dvouletou zkušební dobu, se ale zvedla vlna demonstrací a vláda byla nucena od plánu upustit. Villepinova popularita tím ale citelně utrpěla.

Vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP) bude svého prezidentského kandidáta oficiálně nominovat v lednu na svém sjezdu. Za jasného favorita je považován Sarkozy, jenž z aféry Clearstream vyšel posílen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám