Hlavní obsah

Francouzský parlament přijal nezávaznou rezoluci proti burkám

– Paříž
Právo, ČTK, nek

Francouzští poslanci v úterý jednomyslně přijali nezávaznou rezoluci proti nošení muslimských oděvů typu burky, které zahalují tělo i tvář. Je to předstupeň k červencovému projednávání návrhu zákona, který by měl nošení takových oděvů na veřejnosti zakázat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předloha rezoluce o 17 bodech konstatovala, že republikánským hodnotám země odporují „radikální praktiky, které ohrožují rovnost mezi muži a ženami, včetně nošení plně zahalujícího oděvu“.

I po schválení jde zatím o nezávazný dokument, který je však předehrou k chystanému zákonu o zákazu nošení burek a dalších oděvů zakrývajících celé tělo a zejména tvář na veřejnosti. Návrhem této právní normy se má vláda zabývat už příští týden a v červenci se předloha dostane na program jednání Národního shromáždění. Po schválení senátem, což se předpokládá v září, by zákon ještě na podzim měl vstoupit v platnost.

Podnět k jeho přijetí dal sám Sarkozy, když řekl, že burky „nejsou ve Francii vítány“, a označil je za projev útlaku a ponižování žen. Schvalování podobné normy už koncem dubna začalo v Belgii, kde ji odsouhlasila dolní komora parlamentu.

Ve Francii už několik let platí zákon o zákazu nošení okázalých náboženských symbolů ve státních školách a institucích. V praxi je norma namířena zejména proti šátkům, které nosí muslimské ženy.

Země galského kohouta se 63 milióny obyvateli čítá také 5,5 miliónu přistěhovalců z muslimských, většinou severoafrických zemí. Zatímco šátky jsou ve Francii zcela běžné, počet plně zahalených žen se odhaduje na dva tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám