Hlavní obsah

Francouzský ministr nařídil vyklizení táborů migrantů v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Po několikatýdenních hádkách s pařížskou radnicí nařídil ve středu francouzský ministr vnitra Gérard Collomb vyklizení ilegálních stanových táborů ve francouzské metropoli. Problémy, které tyto provizorní tábory, v nichž žije více než 2300 migrantů, mají, jsou pro Pařížany nesnesitelné, tvrdí ministr.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Nelegální tábořiště u jednoho z pařížských kanálů.

Článek

Policie proto musí co nejrychleji připravit plán na evakuaci.

Na břehu dvou kanálů na severovýchodě Paříže už několik měsíců táboří migranti ze Súdánu, Eritreje a Afghánistánu. Humanitární organizace upozorňují na katastrofální hygienické podmínky a napjatou atmosféru, která v místech panuje. Na začátku května se v kanálech několik migrantů utopilo, další utrpěli zranění při bitkách.

Foto: Elaine Ganley, ČTK/AP

V nelegálních tábořištích u pařížských kanálů žije 2300 lidí.

Pařížská starostka Anne Hidalgová vyzývá vládu, aby tábory nechala vyklidit, a současně žádá systémové řešení. „Životy lidí tam jsou ohroženy,“ řekla listu Le Parisien. Vláda je ale přesvědčená, že je to povinnost města, které by se o to mělo postarat. Problém je, že podle statistik čtyřicet procent migrantů ve Francii požádá o azyl v Paříži, hlavní město má ale jen minimum ubytovacích kapacit v azylových zařízeních.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ministr vnitra Gérard Collomb

Vyklizení provizorních táborů není v Paříži nic neobvyklého. Ministr Collomb uvedl, že to bude v současnosti už pětatřicáté vyklizení od roku 2015. V různých azylových centrech se podařilo za poslední tři roky ubytovat na 28 tisíc lidí, kteří předtím tábořili v ulicích, uvedl ministr. „Situace s nelegálními tábořišti se ale bude opakovat, pokud místní samospráva nepřijde s opatřeními, aby nové tábory nemohly vznikat,“ řekl Collomb.

Francie se roky potýká se vznikem nelegálních tábořišť. Mnozí migranti totiž odmítají ubytování v azylových zařízení z obav před deportacemi či odmítnutím žádostí o azyl. V pěti azylových střediscích je k dispozici 750 ubytovacích míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám