Hlavní obsah

Francouzskou cementárnu už nestíhají za zločiny proti lidskosti v Sýrii, problémů má ale víc

– Paříž
Právo, ČTK, BBC, brw

Francouzský odvolací soud ve čtvrtek zrušil trestní stíhání cementárny Lafarge a jejích bývalých manažerů obviněných ze zločinů proti lidskosti kvůli aktivitám firmy v Sýrii. Nadále jim ale hrozí stíhání za financování terorismu, porušení embarga a ohrožení života zaměstnanců v závodě firmy v syrské Džalábíji.

Auto společnosti Lafarge

Článek

Lafarge podle francouzských úřadů platila islamistickým skupinám včetně teroristického Islámského státu (IS) výpalné za to, aby její filiálka mohla dál fungovat v severní Sýrii.

Podle obvinění šlo o 13 milionů eur (332 milionů korun). Padly nejen na bezpečný průjezd zaměstnanců firmy, ale Lafarge si také kupovala od bojovníků IS naftu, když převzali kontrolu nad velkou částí pohonných hmot v zemi.

Litují svých chyb

Kontakty se podle stanice RFI datují do období 2013 až 2014, tedy před rokem 2015, kdy se francouzská firma přeměnila ve francouzsko-švýcarské konsorcium LafargeHolcim. To sdělilo, že chyb, kterých se firma dopustila v Sýrii, hluboce lituje a nadále hodlá „plně spolupracovat s francouzskou justicí“.

Rusové s Turky zahájili společné pohraniční hlídky na severu Sýrie

Blízký a Střední východ

To pro obviněné exmanažery cementárny - bývalého šéfa z let 2008 až 2014 Bruna Pescheuxe, jeho nástupce Frédérika Joliboise a někdejšího bezpečnostního šéfa společnosti Jeana-Clauda Veillarda -, kteří zorganizovali odchod firmy ze Sýrie až v září 2014, není podle stanice RFI nejlepší zpráva.

Letos v říjnu skončila v troskách cementárna Lafarge jižně od severosyrského Kobani. Bombardovali ji Američané, kteří tam podle některých informací zřídili velitelské stanoviště pro operace proti IS. Zničit se je rozhodli poté, co se z oblasti stáhli před tureckou operací proti Kurdům. Letouny F-15e tehdy bombardovaly také skrýš s municí a vojenskou technikou, která po začátku ofenzívy proti Kurdům neměla padnout ani do tureckých, ani do syrských rukou.

Erdogan: Kurdové stále útočí

Turci v Sýrii dál operují. Turecký prezident Recep Erdogan uvedl, že lidé z nejbližšího okruhu mrtvého vůdce IS abú Bakra Bagdádího se snaží dostat do Turecka a oznámil, že členové jeho speciálních sil zajali zhruba deset Bagdádího příbuzných.

Světová média v této souvislosti připomínají, že Erdogan se informováním o zadržení Bagdádího příbuzných snaží upozornit na to, že Turecko teroristy pronásleduje. Přesto Ankara čelí kritice, že svou ofenzívou proti syrským Kurdům, kteří střeží tábory se zajatými členy IS a jejich příbuznými, umožnila útěk mnohých radikálů a tím obnovu aktivit teroristů.

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb osmi vojáků zabitých při tureckém útoku v syrské Hasace

Erdogan ve čtvrtek opět obvinil syrské Kurdy, že nedodržují dohodnuté příměří. Tvrdil, že v boji zabili 11 členů syrských oddílů podporovaných Ankarou. Podle prezidenta Kurdové na turecké spojence stále útočí a tyto oddíly „se pochopitelně brání“. Neupřesnil, kde se boje odehrály, ale podle syrských aktivistů se od středečního večera bojuje u Ajn Ísa, což je místo vzdálené asi 30 kilometrů od turecké hranice.

Dodržování klidu zbraní a situace v Sýrii budou kromě bilaterálních vztahů hlavním tématem Erdoganova jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, které by se mělo uskutečnit příští týden ve středu ve Washingtonu. Erdogan, který návštěvu v Bílém domě před časem zpochybnil, po telefonátu s Trumpem ze středy tohoto týdne ujistil, že se „na setkání těší stejně jako americký prezident“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám