Hlavní obsah

Francouzského expremiéra obvinili, že pošpinil prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Předchozí francouzský premiér Dominique de Villepin byl v pátek formálně obviněn ze spoluúčasti na nepravdivém udání, kterým se pokusil pošpinit současného prezidenta a bývalého ministra vnitra Nicolase Sarkozyho. Villepin ho měl jmenovat v souvislosti s nepravdivou úplatkářskou aférou Clearstream. De Villepin to v pátečním výslechu popřel.

Článek

Podle de Villepinova právníka Luka Brossoleta  je expremiér vyšetřován v souvislosti se "spiknutím s cílem pomlouvačného nařčení, z ukrývání odcizených věcí a ze zneužití důvěry".

De Villepin se měl podle obvinění snažit zdůraznit Sarkozyho jméno v souvislosti s vykonstruovanou úplatkářskou aférou Clearstream při prodeji fregat na Tchajwan. Sarkozy byl nepravdivě nařčen, že měl tajný účet v lucemburské finanční společnosti Clearstream, kam šly úplatky za válečné lodě.

Výpisy z účtu byly zveřejněny v roce 2004, ale vyšetřování tajných služeb, které nařidil právě de Villepin, prokázalo, že byly zfalšované.

Už dříve existovaly spekulace, že za zveřejněním falešného seznamu uplácených politiků, stál právě Villepin. Naznačovaly to už údaje z počítače jednoho generála francouzské tajné služby, k nimž se v průběhu vyšetřování případu dostali vyšetřující soudci. Důvodem mělo být, že Villepin, který měl prezidentské ambice, chtěl odstavit svého soka.

Letos v červenci už dva detektivové prohledali de Villepinův soukromý byt. V souvislosti s případem byl politik vyslýchán už loni v prosinci. [celá zpráva]

De Villepin jakákoli obvinění vždy popíral, že by byl do aféry zapleten. Vyšetřovatelé také chtějí vyslechnout předchozího prezidenta Jacquese Chiraca.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám