Hlavní obsah

Francouzi zatkli tři radikály, kteří měli vytipovat zavražděné policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská policie zatkla tři muže podezřelé ze sledování policistů a z vytipování dvou, které později zavraždil ve jménu Islámského státu francouzský radikál Larossi Abballa. Uvedla to v úterý agentura AFP. Strážci zákona byli zavražděni 13. června v obci Magnanville západně od Paříže.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatčená trojice patřila k Aballovým známým a každý ze zadržených byl podle policie již v minulosti odsouzen v souvislosti s terorismem.

Podezřelí tajně pozorovali příslušníky sboru, především při slavnostní policejní akci v departementu Yvelines, kde zabití policisté sloužili, a pravděpodobně tak pomohli určit budoucí oběti.

Abballa nejprve podle policie několikrát bodl 42letého policejního velitele Jeana-Baptistea Salvainga nožem do břicha před jeho domem. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Larossi Abballa

Pak se útočník zabarikádoval v policistově domě a držel jako rukojmí jeho 36letou partnerku Jessiku Schneiderovou a jejich syna.

Ženu, která také pracovala u policie, poté podřízl. Zásahová jednotka nakonec útočníka zabila a chlapce zachránila.

Vrah si vše nahrával

Agentura Amak, jež je napojena na organizaci Islámský stát, krátce po útoku zveřejnila videozáznam, který z místa vraždění pořídil a po internetu poslal útočící 25letý Francouz marockého původu Abballa, jenž se hlásil k Islámskému státu. [celá zpráva]

„Právě jsem zabil policejního důstojníka a jeho ženu. Policie mě nyní obkličuje,“ řekl Abballa do kamery. V záznamu také vyzval k útokům „na policisty, novináře, veřejné činitele, strážce věznic a rapery“.

Vražda policistů vyvolala v oblasti silné emoce. Na památku obětí se uskutečnily ve městě Mantes-la-Jolie dva průvody za účasti tisíců obyvatel.

Prezident François Hollande v pátek předsedal smutečnímu obřadu ve Versailles. V neděli se na výzvu místních muslimských organizací zúčastnilo shromáždění k vyjádření solidarity s policií kolem 2500 lidí.

Související téma:

Foto: Reuters TV, Reuters

Larrossi Abballa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám