Hlavní obsah

Francií otřásá aféra kolem pašování léků do ciziny

PAŘÍŽ

Stovky francouzských lékařů, jejich pacientů a lékárníků jsou podezřelé z podílu na rozsáhlých podvodech s léky a jejich prodejem do zahraničí. Obětí podvodů byly pojišťovny. Škoda, kterou utrpěly, dosahuje jen za poslední dva roky 40 miliónů eur, tedy skoro 1,2 miliardy korun. Ve čtvrtek o tom informoval deník Le Parisien.

Článek

Vyšetřovatelé zjistili, že lékaři předepisovali svolným pacientům veliká množství léků na fiktivní choroby, načež byly léky, proplacené pojišťovnami, pašovány do zahraničí a prodávány na místním trhu. Cílovou stanicí byly podle listu hlavně země jihovýchodní Asie jako Vietnam nebo Kambodža, dále Afrika, ale také střední Evropa.

Podezření se objevilo před rokem, když si pojišťovny všimly, že někteří lékaři předepisují určitým pacientům neobvyklá množství určitých léků. Podvody byly zjištěny v pětině ze stovky francouzských departementů, zvlášť ale v pařížské oblasti. Vyšetřováno je už přes sto lékařů a blíže neurčený počet pojištěnců.

891 balení léků pro jednoho pacienta

List cituje případ, kdy jeden pojištěnec navštívil pět lékařů a pak si v lékárnách vyzvedl 891 balení jednoho léku na žaludeční vředy, jehož cílovou stanicí byla patrně jihovýchodní Asie.

Kromě léků tohoto typu se podvodné operace údajně týkaly především antibiotik a hypnotik a dalších léků působících na psychiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám