Hlavní obsah

Francie zařízla rozšíření Evropské unie

– Brusel

Jednání o rozšíření Evropské unie o Severní Makedonii a Albánii ztroskotala. Kategoricky proti zahájení přístupových jednání byla především Francie a několik dalších států.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vlajky před sídlem Evropské komise. Ilustrační foto

Článek

Evropská rada oběma státům slíbila začít jednání do konce října, pokud splní stanovené podmínky. Podle Evropské komise Tirana i Skopje požadavkům vyhověly, avšak summit se na slíbeném kroku neshodl.

Země visegrádské čtyřky se snažily vyvinout aktivitu a poslaly šéfovi Evropské rady Donaldu Tuskovi společný dopis na podporu rozšíření. Paříž, která dlouhodobě podmiňuje zahájení rozhovorů reformou přístupových kritérií, však trvala na svém a politici nakonec shodu nenašli.

Premiér Andrej Babiš byl z výsledku jednání o rozšíření EU zklamán. Obě země podle něj dostaly jasné přísliby, že s nimi EU v říjnu rozhovory zahájí, a i Evropská komise podle něj na summitu jasně řekla, že obě země splnily dané podmínky. Zahájení rozhovorů přitom podle Babiše mohlo být symbolickým gestem. „I kdyby začaly ty rozhovory, tak můžou trvat deset, patnáct let,“ zdůraznil.

Zvláštní zklamání vyjádřil Babiš nad tím, že prezidenti a premiéři zemí EU nezahájili na summitu přístupová jednání se Severní Makedonií. Žádný jiný stát totiž podle něj neudělal tolik pro to, aby se s ním jednat začalo včetně změny vlastního jména. Lídři EU by se podle českého premiéra k debatě o rozšíření vrátí na některém z příštích summitů.

Reklama

Výběr článků

Načítám