Hlavní obsah

Francie vydala zatykač na saúdskou princeznu, nechala zbít řemeslníka

Paříž

Francie vydala zatykač na dceru saúdského krále Salmána. Je obviněna, že nařídila, aby její tělesný strážce zbil řemeslníka, který pracoval v jejím pařížském bytě. S odvoláním na francouzské justiční zdroje o tom ve čtvrtek informoval server týdeníku Le Point. Zatýkací rozkaz proti Hase bin Salmánové byl vydán už koncem prosince.

Foto: Novinky

Článek

Obvinění vznesl v roce 2014 napadený řemeslník. Tvrdí, že ho člen ochranky zbil a svázal, když si kvůli rekonstrukci fotil princeznin pařížský byt v ulici v Avenue Foch.

Členku královské rodiny focení bytu rozhněvalo, protože se domnívala, že dekoratér chce snímky prodat médiím. Bodyguardův právník popřel, že by jeho klient dělníka zbil, a tvrdil, že ostraha použila „standardní zadržovací techniku”.

Řemeslník si ale stěžuje, že byl ponížen i tím, že byl donucen pokleknout a políbit ženě nohu. Po několika hodinách byl vyhozen z domu bez veškerého vybavení, které mu Saúdové zabavili. Nedostal ani peníze za odvedenou práci, čímž mu vznikla škoda 20 tisíc eur, tedy v přepočtu přes 540 tisíc korun. [celá zpráva]

Policisté podle Le Point potvrdili, že dekoratér měl při výpovědi na stanici viditelné zhmožděniny na hlavě.

Tělesný strážce byl v zemi zatčen už v roce 2016 a obviněn z násilí s použitím zbraně, krádeže a vyhrožování smrtí. Princezna Hasa stihla Francii opustit s využitím diplomatické imunity. Nedá se předpokládat, že by se dobrovolně vydala do rukou francouzské justice.

Reklama

Výběr článků

Načítám