Hlavní obsah

Francie připustila, že radar v ČR může ohrozit Rusko

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner v úterý v Moskvě řekl, že radar amerického protiraketového systému v České republice a základna v Polsku mohou být pro Rusko hrozbou. Uvedl to po setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Jeho slova však nebyla tak ostrá, jak se původně tvrdilo

Článek

"Diskutoval jsem o této otázce s Lavrovem. Nemyslím si, že by Američané tehdy úmyslně nabídly Česku a Polsku budovat MD (protiraketovou obranu), aby mohly ohrožovat Rusko. Souhlasím s Lavrovem, že je to hrozba," prohlásil Kouchner v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy.

V agenturní zprávě ČTK ale stálo: "Myslím, že Američané naschvál navrhli České republice a Polsku vytvořit systém protiraketové obrany, aby pohrozili Rusku." Jednalo se chybný překlad, přepis rozhovoru Echa Moskvy neměly Novinky k dispozici.

Kouchner se tak postavil po bok rakouského ministra obrany Norberta Darabose, který obvinil USA, že nebezpečí raketových útoků z Íránu pouze předstírají, aby odůvodnily snahu vybudovat ve střední Evropě raketový štít. Základna je podle něj provokací. Rakousko však není na rozdíl od Francie členem NATO. Zatím žádný alianční stát tak ostře americké plány nekritizoval. 

Podle Kouchnera by Spojené státy měly raději využít ruské nabídky na společné provozování radarové stanice v Ázerbájdžánu. Tu si v úterý  prohlédli američtí experti. Zatím se však k ruské nabídce nevyjádřili, vedoucí americké delegace Patrick O'Reilly, zástupce šéfa agentury pro protiraketovou obranu, sdělil, že získané  technicko taktické informace budou sloužit jako podklady pro ministerskou schůzku.

"Zjištěné parametry musíme ještě analyzovat," uvedl O'Reilly  na otázku, proč se nemůže vyjádřit, zda se radar v Gabale hodí pro americké účely

Úkolem stanice je hlídat případné hrozby z "jižního směru". Podle ruských specialistů dokáže radar Gabala sledovat území Íránu, Iráku, Turecka, Pákistánu, Indie, Číny, Austrálie a také velkou část Afriky a Indického a Atlantického oceánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám