Hlavní obsah

Francie nikdy nezapomene, ocenil Hollande vojáky u pláže Omaha

Colleville-sur-Mer
Aktualizováno

U příležitosti 70. výročí vylodění spojenců v Normandii ocenil francouzský prezident Francois Hollande všechny, kdo se na osvobození jeho země a potažmo celého evropského kontinentu podíleli. Na americkém hřbitově v Colleville-sur-Mer u pláže Omaha prohlásil, že Francie zůstane osvoboditelům navždycky vděčná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzský prezident Hollande poděkoval válečným veteránůmVideo: Reuters

 
Článek

„Francie nikdy nezapomene na svůj dluh vůči těmto vojákům. My, děti a vnuci jejich generace, nikdy nezapomeneme na oběť amerických vojáků,“ prohlásil Hollande během ceremoniálu, jehož se účastnil společně se svým americkým protějškem Barackem Obamou.

Hollande připomněl, že to byli Američané na Omaze, kteří utrpěli nejtěžší ztráty, jelikož se vyloděným jednotkám nedostalo vzdušné ani dělostřelecké podpory. „Muži z první skupiny zůstali se svými lehkými zbraněmi sami,“ poznamenal Hollande a připomněl, že v Normandii celkem padlo více než 20 000 vojáků. Každého, kdo se vylodění zúčastnil, označil za hrdinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti Francie a USA Hollande a Obama shlížejí na pláž Omaha.

Prezident Obama upozornil na náročnost příprav vylodění i to, že akci nepřálo počasí. Ocenil válečnou generaci, která „se postavila nebezpečí“ a poděkoval přítomným veteránům. „Vaše přítomnost tady dnes nás naplňuje pokorou a vděčností,“ řekl Obama.

V Normandii se znovu odehrály události Dne DVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související články

Veteráni si připomínají operaci Overlord

V Normandii ve čtvrtek začaly připomínkové akce k 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk. Účastní se jich stovky veteránů a diváků. Oslavy vyvrcholí v pátek za...

Výběr článků

Načítám