Hlavní obsah

Francie chce zabezpečit své jednotky na severovýchodě Sýrie

Paříž

Francie v noci na pondělí ohlásila, že podnikne kroky s cílem zajistit bezpečí francouzským vojákům a civilním pracovníkům, kteří se aktuálně nacházejí na severovýchodě Sýrie. Na tuto oblast v posledních dnech cílí turecká ofenziva a Spojené státy v neděli oznámily, že oblast bojů mezi tureckou armádou a syrskými Kurdy opouští asi 1000 amerických vojáků.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„V následujících hodinách budou učiněna opatření na zajištění bezpečí francouzského vojenského a civilního personálu, který je v zóně jakožto součást mezinárodní koalice bojující proti IS, a humanitární operace,“ uvedl Elysejský palác po večerním zasedání obranného kabinetu.

Podle diplomatického zdroje Reuters Paříž minulý týden připravovala stažení několika stovek členů svých speciálních jednotek. Na severovýchodě Sýrie jsou také francouzští humanitární pracovníci.

Francouzské jednotky patřily do mezinárodní koalice vedené USA, která v Sýrii a Iráku bojovala proti samozvanému Islámskému státu (IS). Francie poskytovala bojová letadla a také speciální jednotky, které podporovaly pozemní operace kurdských a arabských sil. Francouzští vojáci dosud úzce spolupracovali s kurdskými milicemi, které jsou nyní terčem turecké ofenzivy.

Merkelová žádá zastavení turecké intervence v Sýrii

Turecká invaze

Reklama

Výběr článků

Načítám