Hlavní obsah

Fond britského ministra investoval do firmy, jejíž vakcínu vláda nakoupila

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský ministr financí Rishi Sunak odmítá sdělit, jestli má stále podíl v hedgeovém fondu Theleme Partners, který spoluzakládal. Ten před lety investoval půl miliardy dolarů do firmy Moderna, která nyní vyvinula vakcínu proti covidu-19 s 94,5procentní úspěšností. Britská vláda okamžitě nakoupila pět milionů dávek. Zdali jde o střet zájmů není jisté, protože Sunakovo jmění leží ve „slepém svěřeneckém fondu”.

Foto: Jessica Taylor, Reuters

Britský ministr financí Rishi Sunak

Článek

Odhaduje se, že za jednu dávku vláda zaplatila mezi 24 a 28 librami. Několik dalších států nyní stojí ve frontě, aby podalo objednávku. Moderna, která měla na akciovém trhu ještě v roce 2018 hodnotu 7 miliard dolarů, je nyní ceněná na 39 miliard.

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Koronavirus

Sunak odmítl novinářům říct, jestli má v Theleme Partners ještě podíl, tudíž není jisté, zda z prodeje vakcíny bude mít nějaký zisk. Jak uvádí deník Guardian, Sunak má se svými bývalými partnery z fondu velmi dobré vztahy. Jeden z jeho dřívějších kolegů, John Sheridan, například pro vládu nedávno vytvořil finanční model pro program koronavirových půjček.

Důvěra v ministry se rozpadla

Sunak není o svých příjmech příliš sdílný, jeho majetkové přiznání patří ve sněmovně mezi ty nejkratší. Poté, co byl jmenován ministrem, vložil velkou část svého jmění do takzvaného „slepého svěřeneckého fondu”. Takový krok je častý u politiků, kteří jsou obviňováni z potenciálního střetu zájmů.

Zakladatel trustu by neměl mít kontrolu ani vliv nad jeho správou. Podle kritiků tomu tak ve skutečnosti není. „Pravda je taková, že jediný, kdo je ohledně fondu slepý, je veřejnost,” uvedl lídr liberálních demokratů Ed Davey.

Foto: Toby Melville, Reuters

Sunaka řada politologů odhaduje jako budoucího nástupce premiéra Borise Johnsona

Tlak na správce britské kasy se stupňuje. „Ministr financí musí odkrýt své jmění,” apeluje Cat Hobbsová, ředitelka neziskové organizace prosazující transparentnost v politice.

Podle Národního kontrolního úřadu (NAO) se důvěra lidí v ministry rozpadá, protože vláda dostatečně nevysvětluje miliardové zakázky, které v době koronavirové krize zadává. Kritici konzervativce obviňují z „vlády kamarádšoftsví” (angl. chumocracy)

Britská vláda chce částečně zachránit Vánoce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám