Hlavní obsah

Firma slovenského prezidenta Kisky krátila daně

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Společnost Kiska Travel Agency (KTAG), kterou společně s bratrem Jaroslavem vlastní slovenský prezident Andrej Kiska, si zkrátila daň o 27 tisíc eur (přibližně 705 tisíc korun). Případ souvisel s prezidentskou kampaní v roce 2014 a případ vyšetřovala policie. Firma následně chybu uznala a daně doplatila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Na případ upozornil anonym, který rozeslal informace týkající se Kiskovy firmy slovenským médiím. Firma do svých výdajů zahrnula částku 136 tisíc eur (3,54 miliónu korun), které byly použity v Kiskově kampani, čímž si snížila daně z příjmu.

Jednalo se o tisk a lepení plakátů, poradenské a marketingové služby. Daňový úřad podal loni trestní oznámení pro podezření z krácení daní. Společnost KTAG chybu přiznala a zmíněnou částku plus penále ve výši 2 711 eur (70tisíc Kč) zaplatila.

Policie proto případ uzavřela, protože skutková podstata trestného činu zanikla a byla projevena „účinná lítost“. Podle slovenského zákona totiž lze dodatečně zaplatit daň i v průběhu policejního vyšetřování.

Podivné úniky informací

„KTAG účtovala na základě smluv s právnickými a fyzickými osobami, mezi nimiž jsem byl i já. Předpokládal jsem, že transakce jsou z hlediska účetnictví v pořádku, ale daňový úřad měl jiný názor. Je to absolutně běžné, že daňový úřad nesouhlasí s nákladovými položkami, které firma uvádí,“ řekl k věci Kiska.

Slovenský prezident se pozastavil nad opakovaným únikem informací z daňového úřadu. „Vzniká otázka, jak tyto údaje unikají,“ upozornil Kiska. Hlava státu si klade rovněž otázku, zda i ostatní kandidáti byli tak prověřováni, jako on.

Reklama

Výběr článků

Načítám