Hlavní obsah

Finský střelec chatoval s Američanem plánujícím podobný útok

HELSINKY/FILADELFIE

Finský student Pekka Erik Auvinen, který minulý týden zastřelil osm lidí ve škole v Tuusule, komunikoval po internetu s americkým teenagerem Dillonem Cosseym, který plánoval útok na střední školu ve Filadelfii. Zjistili to finští policisté a potvrdil Cosseyho advokát David Farrell.

Článek

Když finská policie prozkoumala Auvinenův počítač, zjistila, že si osmnáctiletý Fin vyměňoval videa a informace s čtrnáctiletým Američanem. Kontakt navázali v létě prostřednictvím stránky YouTube.

Cosseyho právník Farrell potvrdil, že jeho mandant si vyměňoval s Finem videa a informace o masakru na americké střední škole v Columbine, kde dva středoškoláci zastřelili osm lidí. Podle něj se však oba mladíci nezmiňovali přímo o plánech na ozbrojené útoky. Popřel také, že by Cossey podporoval Auvinena v tom, aby zaútočil. Tvrdí, že jeho mandant byl masakrem ve Finsku "zděšen".

"Můj klient nevěděl, že Auvinen hodlá napadnout školu. Nic tomu nenaznačovalo," řekl Farrell. Auvinen minulý týden ve středu zastřelil šest spolužáků, ředitelku a zdravotní sestru, která ve škole pracovala. Poté spáchal sebevraždu.

Auvinen dva dny před útokem napsal dopis na rozloučenou, v němž uváděl, že nenávidí okolní společnost. Možný útok avizovala také jeho vlastní videa, která zveřejnil na stránkách YouTube.

Podle americké policie Cossey plánoval útok na střední školu Plymouth Whitemarsh na předměstí Filadelfie. Policii upozornil v říjnu student, jehož se Cossey snažil pro svůj plán získat. V Cosseyho domě pak byla nalezena puška a čtyři funkční podomácku vyrobené granáty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám