Hlavní obsah

Finsko nabízí azylantům za návrat do vlasti peníze, platí i cestu

Helsinky

Neúspěšní žadatelé o azyl mohou ve Finsku podle nového zákona požádat o finanční příspěvek, pokud se dobrovolně rozhodnou vrátit do vlasti. Nárok na peníze mají rovněž ti, kteří své žádosti o azyl sami stáhnou. Finsko jim také proplatí náklady na cestu domů. Na svém webu o tom v úterý informovala finská televize YLE.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Afghánští uprchlíci u řeckého ostrova Kos

Článek

Finský imigrační úřad příspěvek označuje jako způsob, jak repatriaci odmítnutých migrantů usnadnit. Ti mohou nově čerpat nejen peníze, ale i zboží, případně kombinaci obojího. Část příspěvku dostanou lidé ještě před odjezdem, zbytek pak po návratu do vlasti.

Výše pomoci závisí podle rozvojové míry země, do které se migranti vrací. Získat tak mohou od několika stovek eur (několik tisíc korun) až zhruba tisíc eur (asi 27 000 korun). Na nejvyšší částku mají nárok lidé ze zemí jako Afghánistán, Irák či Somálsko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Celková suma se ale může navýšit o další příplatky za to, že se žadatel stal například obětí pašeráků lidí. Finsko vedle zmíněných příspěvků proplácí rovněž náklady na cestu domů, jako jsou například letenky či vystavení dokladů.

Helsinky si od tohoto opatření slibují to, že uspíší repatriaci lidí, kteří představují pro zemi ekonomickou zátěž, a také těch, kteří nemohou být nuceně deportováni.

"Existují země, které nepřijímají nikoho, kdo se nevrací dobrovolně," uvedlo finské ministerstvo vnitra. "Příkladem je Irák, který bere zpět jen ty své občany, kteří o to požádali," dodalo.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby evropské země dávaly uprchlíkům peníze na cestu zpět?
Ano
33,9 %
Ne
66,1 %
Celkem hlasovalo 1921 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám