Hlavní obsah

Filmový Borat dá na pomoc uprchlíkům milión dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský herec a komik Sacha Baron Cohen daruje spolu se svou manželkou milión dolarů (zhruba 24,8 miliónu korun) na pomoc uprchlíkům. V neděli to podle agentury AFP oznámila dvojice nadací, které peníze dostanou.

Herec Sacha Baron Cohen s manželkou Islou Fisherovou na snímku z července 2015

Článek

Půl miliónu dolarů získá od hvězdy, která ztvárnila roli v komedii Borat, a jeho ženy Isly Fisherové nezisková organizace Save the Children. Peníze by měly pokrýt náklady na očkování proti spalničkám dětí uprchlíků v severní Sýrii.

Šéf organizace Save the Children Justin Forsyth uvedl, že peníze pomůžou „zachránit tisíce životů a ochránit některé z nejzranitelnějších dětí“.

„Tím, že nám dovolili zveřejnit informace o jejich daru, Sacha a Isla pomáhají upozornit na rozsah tragédie, se kterou se dnes potýkáme,“ řekl Forsyth.

Stejnou sumu dostane humanitární organizace Mezinárodní záchranný výbor (International Rescue Committee, IRC). Peníze mají jít na pomoc uprchlíkům v Sýrii a sousedních státech, především by z nich měla být financována zdravotní péče pro ženy a děti.

Bývalý britský ministr zahraničí a současný prezident IRC David Miliband pak prohlásil, že dar od Cohena a jeho ženy je „obrovským projevem lidskosti“.

Podle OSN vleklý konflikt v Sýrii vyhnal z domovů do sousedních zemí víc než čtyři milióny lidí. Další milióny uprchlíků před boji utekly, ale zůstávají na území Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám