Hlavní obsah

Film o Smolensku podle not Kaczyňského zatím netáhne

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

O celovečerní film režiséra Antoniho Krauzeho (76) Smolensk, věnovaný letecké katastrofě z 10. dubna 2010, při níž zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyňski i s 96členným doprovodem, je zatím v Polsku jen malý zájem. Ve varšavském multikině Galaxy si do čtvrtka vstupenku objednal jen jediný divák, upozornil portál GS24.pl.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Kabina tupolevu po havárii v dubnu roku 2010

Článek

Výbuchy na palubě prezidentského letadla přistávajícího v husté mlze v ruském Smolensku v tomto dramatu potvrzují konspirační teorie PiS o atentátu. „Tento film prostřednictvím zručné fabule sděluje pravdu o Smolensku a to je nesmírně důležité. Mělo by ho vidět co nejvíce lidí,“ prohlásil Jaroslaw Kaczyňski po premiéře, na níž byli všichni nejvyšší představitelé země včetně prezidenta a premiérky. Ministryně školství Anna Zalewská si myslí, že Smolensk by měli povinně vidět i žáci základních škol.

„Konečně se jeho tvůrci trefili do gusta Jaroslawa Kaczyňského, lídra vládního Práva a spravedlnosti (PiS) a bratra nebohé hlavy státu, bez jehož souhlasu by film sotva mohl jít do polských kin,“ napsal portál Natemat.pl.

Několikrát odloženou premiéru si snímek odbyl už v pondělí ve Varšavě. Ve 300  kinech na území celého Polska ale bude poprvé uveden právě v pátek. Prostřednictvím internetu si však vstupenky koupilo nebo rezervovalo jen pár lidí a ředitelé kin očekávají, že tak většina učiní přímo před představením.

„Tvrdá propaganda“

„Lecha Kaczyňského podle snímku zabili Rusové,“ napsal server Gazeta.pl. Zároveň dodal, že umělecká stránka filmu na celé čáře prohrála s ideologií šířenou zmíněnou konzervativní stranou.

„Umělec má právo na svou interpretaci i úpravu historických událostí, ale fabulace by se neměla stát nástrojem politiky. Pokud se výmysly vydávají za nezpochybnitelnou pravdu, umění končí a začíná tvrdá propaganda,“ upozornil filmový kritik listu Gazeta Wyborcza Roman Pawlowski.

Zároveň dodal, že je to „vůbec nejhorší film, jaký v životě viděl“.

„Toto nikdo střízlivý nevymyslel, kabarety budou mít na nejbližší měsíce inspiraci,“ dodal portál Onet.pl. „Asi na pět vteřin se ve filmu objevila nahá žena, ale to je moc málo na to, aby byl úspěšný,“ uvedl opoziční politik Pawel Kukiz.

Reklama

Výběr článků

Načítám