Hlavní obsah

Fico vyzval Kisku, aby přestal rozdmýchávat mocenský převrat v zemi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska zahájil ve středu v bratislavském Prezidentském paláci jednání s politickými stranami o řešení současné politické krize. Premiér Robert Fico v této souvislosti vyzval hlavu státu, aby respektovala výsledky parlamentních voleb.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico hovoří k novinářům

Článek

„V Prezidentském paláci začíná scénář, jehož jednoznačným cílem je změnit mocenské poměry ve státě a znegovat výsledky regulérních parlamentních voleb. Hlava státu se touto iniciativou propůjčila opoziční hře, jejímž výsledkem nemá být stabilita tohoto státu a jeho institucí, ale naopak chaos a předčasné volby,“ varoval Fico na tiskové konferenci.

Za prvotní úkol v současné situaci označil předseda vlády vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. [celá zpráva] Právě smrt novináře, který se zabýval působením mafie na Slovensku a jejím údajným vlivem na slovenské politiky, byla na začátku nynější krize. Podle Fica by však případné předčasné volby věci nepomohly.

„Jak mohou předčasné volby pomoci tomuto vyšetřování? Jakým způsobem může prezident obnovovat důvěru ve stát, pokud na setkání pozval jen opoziční strany? Jakým způsobem může opozice, která má v parlamentu menšinu a její zákonné možnosti jsou limitované ústavou, obnovovat důvěru ve stát?“ ptal se Fico.

Kiskova hazardní hra

Předseda vlády vzkázal prezidentovi Kiskovi, aby respektoval výsledek parlamentních voleb a postupoval odpovědně vůči zemi a jejím občanům. „Hazardní politické hry, které spouští, nevedou k upokojení vnitropolitické situace, jsou mimo ústavní rámec a jejich scénář se nepsal na Slovensku,“ zdůraznil Fico.

Jednalo se zřejmě o narážku na Kiskovu zářijovou schůzku s americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem, kterou Fico připomínal už dříve. [celá zpráva] Kiskův mluvčí nato následně reagoval tak, že „odpoutávání pozornosti konspiračními teoriemi nezbavuje premiéra povinnosti řešit hlubokou politickou krizi.“ [celá zpráva]

Premiér Fico označil za symbolické, že prezident začíná politická jednání se stranou, kterou podle něj založil mafián. Předsedou strany Jsme rodina je Boris Kollár. „Považuji to za tragický vtip ze strany hlavy státu, který však má jasnou vypovědní hodnotu. Kollár měl evidentní kontakty s mafií a byl označován za poskoka zavražděného mafiána Petra Steinhübela,” řekl Fico.

Připomněl také publikované fotografie Kollára s představiteli tehdejšího slovenského podsvětí, které vznikly na dovolené na Kubě v roce 2006. „S jakými lidmi chce prezident obnovovat důvěru v tento stát?” zeptal se opakovaně Fico.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Předseda vlády informoval, že v pondělí bude jednat s předsedou koaliční strany Most-Híd Bélou Bugárem a pak bude zasedat koaliční rada. Most-Híd požaduje rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka. „Budeme hledat řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě,” dodal Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám