Hlavní obsah

Fico si s Kiskou nemohou přijít na jméno, ale mají jednat

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Navzdory vzájemným útokům se prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico pravděpodobně setkají společně s předsedou parlamentu Andrejem Dankem v pátek na Bratislavském hradě. Na Dankův návrh mají jednat o napjaté situaci v zemi.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico s prezidentem Andrejem Kiskou

Článek

Předseda parlamentu vyjádřil přesvědčení, že nejvyšší ústavní činitelé by se měli vzhledem k napjaté situaci a poškozování dobrého jména Slovenska sejít za jedním stolem. „Toto setkání je důležité pro zastavení politických nálad, jejichž jediným cílem je destabilizace státu,“ zdůraznil Danko.

Premiér Fico vzkázal prostřednictvím své mluvčí Beatrice Szabóové, že tuto iniciativu vítá a je připraven se jednání zúčastnit. Hlava státu zatím nereagovala.

Kiska se už dříve nechal slyšet, že za současné situace navrhuje rozsáhlou rekonstrukci vlády nebo předčasné volby. Ve středu proto zahájí konzultace s představiteli politických stran.

Fico v úterý opakovaně obvinil Kisku, že se spojil s opozicí, snaží se destabilizovat Slovenskou republiku a využívá vraždy novináře Jána Kuciaka ajeho snoubenky k absolutnímu útoku proti vládě. „Opozice ani prezident dopadení pachatele nepotřebují. Strašně se jim to hodilo. Najednou mají příběh, na němž chtějí povalit tuto vládu,“ řekl Fico.

Reklama

Související články

Slovenský ministr kultury Maďarič podal demisi

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič (Směr-sociální demokracie) kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové podal v pondělí do...

Výběr článků

Načítám