Hlavní obsah

Fico se stal Orbánovým učněm, píše slovenský tisk

Právo, ivi
Bratislava

Slovenská média kriticky reagovala na projev premiéra Roberta Fica, který se snažil upřít pozornost veřejnosti na zářijové setkání prezidenta Andreje Kisky s americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem v New Yorku. „Fico se stal učněm autokrata Viktora Orbána a začal se ohánět ikonickým jménem pro každého konspirátora: Georgem Sorosem,“ napsal deník SME.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

List uvedl, že Fico tak činí v době, kdy už i sám Orbán pochopil, že jeho protisorosovská kampaň vykrvácela a neodvádí efektivně pozornost od jeho největšího problému, což je korupce.

„Premiér kráčí po cestě orbánovské nenávistné kampaně ve chvíli, kdy od něho národ očekává alespoň nějaké náznaky morální a politické odpovědnosti. On však pohotově našel cizího nepřítele, který řídí jeho kritiky, média a snad i samotného prezidenta. Je to otestovaná taktika novodobých autokratů a ti se rádi a rychle učí jeden od druhého,“ upozornil deník SME.

Ještě hlubší dno

Podle listu tlačí Fico svou Sorosovskou konspirací slovenskou politiku do ještě hlubšího bahna, kde politik nepočítá s morálními nároky voliče, apeluje jen na jeho nejnižší pudy.

Server Aktuality.sk, pro který psal zavražděný novinář Ján Kuciak, ve svém komentáři upozornil, že Ficův projev měl za cíl pohrozit koaličním poslancům ze strany Most-Híd, že v případě jejich neposlušnosti je ochoten obrátit se na Kotlebovce. Poslanci Most-Híd totiž vyzvali ministra vnitra Roberta Kaliňáka k rezignaci.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

„Premiér prorazil politické dno. Politik, který ještě před dvěma týdny chtěl zemi kormidlovat do jádra Evropské unie, vytáhl slovník maďarského premiéra Orbána a začal strašit Sorosem. Jenže Orbán jedná z přesvědčení, slovenský premiér mění kabát tak, jak se mu to právě hodí,“ píše server. „Po tomto projevu musí Fico skončit. Kotlebovského premiéra Slovensko opravdu nepotřebuje,“ dodal server.

Reklama

Související články

Slovenský ministr kultury Maďarič podal demisi

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič (Směr-sociální demokracie) kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové podal v pondělí do...

Výběr článků

Načítám