Hlavní obsah

Fico povládne sám, Slováci budou mít jednobarevnou vládu poprvé od roku 1989

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Vítěz slovenských parlamentních voleb, strana Směr-sociální demokracie, sestaví vládu bez koaličního partnera. Po čtvrtečním jednání s představiteli parlamentních stran to řekl předseda strany Robert Fico. Prezident Ivan Gašparovič ho následně pověřil, aby vládu sestavil. Slovensko bude mít poprvé od roku 1989 jednobarevnou vládu. Ficova strana získala 83 křesel ve 150 členném parlamentu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Zprava předseda Směru - Sociální demokracie Robert Fico a místopředsedové strany Pavol Paška a Robert Kaliňák.

Článek

"Došli jsme k závěru, že je nemožné sestavit koalici pro různé podmínky, které se objevily. Strana Směr-sociální demokracie bude jako jediná strana sestavovat vládu Slovenské republiky," uvedl Fico po setkání lídrů parlamentních stran.

Fico nabídl opozici dvě místa místopředsedů parlamentu. "Je to z naší strany vstřícnost. Máme zájem na jiné kvalitě parlamentního života," dodal předseda strany Směr. Na předsedu parlamentu kandiduje místopředseda Směru Pavol Paška, který tuto funkci už zastával v letech 2006 až 2010.

Poslanci ztratí imunitu

Lídři parlamentních stran se dohodli na zrušení trestněprávní imunity poslanců. "Věřím, že příslušný ústavní zákon podpoří všech 150 poslanců," zdůraznil Fico. Zadržení a vzetí poslance do vazby však bude nadále možné pouze se souhlasem parlamentu.

Fico chce také plénu předložit ústavní zákon, kterým by poslanci odsoudili tzv. Mečiarovy amnestie, které zabezpečují beztrestnost pachatelům únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče do Rakouska v roce 1995. Amnestie schválila Mečiarova vláda, když zastupovala hlavu státu v období, kdy nebyl zvolený Kováčův nástupce. "Z právního hlediska není možné amnestie zrušit," upozornil Fico.

Na dotaz strany Most-Híd ohledně postavení národnostních menšin na Slovensku strana Směr garantovala status quo, který byl nastaven v letech 2010 až 2012. "Musíme změnit zákon o státním občanství, aby občané Slovenské republiky neztratili slovenské občanství, když získají občanství jiné země," řekl Fico.

Na jednání u kulatého stolu se na pozvání Směru setkali zástupci Křesťanskodemokratického hnutí, strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, strany Most-Híd, Slovenské demokratické a křesťanské unie a strany Svoboda a Solidarita. První zasedání nového parlamentu se uskuteční 4. dubna 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám