Hlavní obsah

Fico obvinil protikandidáta Kisku, že má blízko ke scientologům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb na Slovensku začala zostra. Premiér Robert Fico (49) v úterý obvinil svého protikandidáta, podnikatele a filantropa Andreje Kisku (51), že má blízko ke scientologům. Kiska to důrazně odmítl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska

Článek

„Pan Kiska zná lidi z této sekty, potkává se s nimi a spolupracuje s nimi,“ uvedl Fico na tiskové konferenci. Podle něj vydal Kiska v minulosti knihu Vezmi život do svých rukou ve vydavatelství, které má blízko k scientologům, a měl přednášet na konferenci organizované lidmi, kteří mají blízko ke scientologům. „Pan Kiska lhal, když prohlásil, že žádné scientology nezná,“ dodal premiér.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér a prezidentský kandidát Robert Fico

„Jak může být prezidentem, který se dostává k nejtajnějším dokumentům a který je vrchním velitelem ozbrojených sil, někdo, kdo má propojení na sektu scientologů? Pan Kiska je bezpečnostním rizikem pro Slovenskou republiku,“ uvedl Fico.

Upozornil, že scientologové nejsou na Slovensku oficiálně registrováni a slovenské úřady v minulosti odebraly několika firmám i osobám bezpečnostní prověrku z důvodu, že měli kontakt na scientology. „Tato sekta je v zahraničí vnímána jako bezpečnostní riziko. Tato sekta má především mocenské ambice,“ řekl.

Kiska nařčení odmítá

Kiska spolupráci se scientology opakovaně odmítl. „Nejsem scientolog. Tečka,“ řekl několikrát na tiskové konferenci. „Tyto útoky jsou důkazem, že Fico se obává volební prohry. Bezpečnostním rizikem pro zemi je premiér, protože nedokáže řešit problémy lidí. Nespokojenost narůstá, a to je riziko“ dodal. „První kolo ukázalo, že může vyhrát nezávislý kandidát. Nenechme se vtáhnout do těchto her. Toto je typická hra premiéra,“ uvedl. Zdůraznil, že chce být nestranickým prezidentem, který bude protiváhou vládě a bude se zastávat lidí.

Kiska podal v úterý trestní oznámení na premiéra za pomluvu. Fico ho označil v televizní diskusi za lichváře, protože údajně půjčoval lidem peníze na vysoké úroky.

Kiska nevyloučil, že v souvislosti s nařčením o jeho blízkosti k scientologické církvi podá další trestní oznámení.

Fico vyhrál sobotní první kolo voleb se ziskem 28 % hlasů. Kiska skončil na druhém místě se ziskem 24 procent hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenským prezidentem bude Fico nebo Kiska

Novým slovenským prezidentem se stane předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico nebo podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Slováci v sobotu rozhodli,...

Výběr článků

Načítám