Hlavní obsah

Fico nesouhlasí s radarem v ČR a antiraketami v Polsku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenský premiér Robert Fico se ve středu postavil proti případné výstavbě protiraketových základen v České republice a Polsku. "Jsem proti takovýmto raketovým základnám na území Evropské unie v tak bezprostřední blízkosti Slovenska. Nás se to plně týká," uvedl Fico na tiskové konferenci po jednání s italským premiérem Romanem Prodim v Bratislavě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Robert Fico

Článek

Fico zdůraznil, že je to jeho osobní názor, protože slovenská vláda o této otázce nejednala. Předsedovi slovenské vlády se nelíbí, že o základnách se nedostatečně jednalo s Evropskou unií, Ruskem i NATO.

"Teď se najednou ukazuje, že bylo třeba jednat, ale to už se chytá zajíc za ocas," dodal. Fico už v minulosti prohlásil, že by s výstavbou podobných zařízení na území Slovenska určitě nesouhlasil. Proti stavbě v ČR a v Polsku se doposud nestavěl.

Prodi a Fico jednali také o dostavbě jaderné elektrárny v Mochovcích. Většinovým vlastníkem Slovenských elektráren (SE) je italská společnost Enel. Prodi přislíbil, že Enel do konce roku 2007 zahájí dostavbu 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce. Fico to přivítal a prohlásil, že chce pokračovat v rozhovorech s Enelem také o cenách elektrické energie. "Enel si uvědomuje svou odpovědnost," uvedl Prodi.

Enel vlastní 66 procent akcí SE. Podnik privatizovala bývalá slovenská vláda premiéra Mikuláše Dzurindy.

Prodi pochválil hospodářský rozvoj Slovenska a prohlásil, že věří v úspěšný vstup Slovenska do schengenského prostoru volného pohybu a do eurozóny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám