Hlavní obsah

Fico chce urovnat vztahy s Maďary setkáním u soch

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kromě plánovaného jednání s maďarským premiérem Gordonem Bajnaiem navrhuje předseda slovenské vlády Robert Fico setkání v Komárně u soch Cyrila a Metoděje i sv.Štěpána.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

“Navrhuji primátorovi Komárna, aby našel důstojné místo pro sochu Cyrila a Metoděje a následně tam můžeme zajít společně s maďarskými představiteli,” uvedl Fico v diskusním pořadu Slovenské televize.

Slovenský premiér dodal, že následně je připraven navštívit sochu sv.Štěpána, jejíž odhalení způsobilo napětí ve slovensko-maďarských vztazích. Slovensko totiž odepřelo maďarskému prezidentovi László Sólyomovi účast na odhalení sochy sdovoláním se na bezpečnostní rizika.

K odhalení totiž došlo 21. srpna v den výročí vstupu armád Varšavské smlouvy do Československa a slovenská strana se obávala aktivizace extremistů z obou břehů Dunaje.

“Proti Slovensku se vede bezprecedentní politická kampaň, do níž jsou zapojeny všechny maďarské politické strany i média,” upozornil Fico.

Úřední jazyk mají ovládat všichni včetně menšin, říká Fico

Předseda slovenské vlády tvrdí, že v případě Maďarskem kritizovaného jazykového zákona jeho země nemá kam ustoupit. “Úřední jazyk mají ovládat všichni občané Slovenské republiky včetně menšin,” dodal Fico.

Na návštěvě Fica v Budapešti se domluvili ministři zahraničí obou zemí Miroslav Lajčák a Péter Balázs na nedělním jednání ve slovinském Bledu.

Balázs označil jednání s Lajčákem za nový začátek ve slovensko-maďarských vztazích. Přesné datum setkání obou premiérů zatím nebylo stanoveno.

Šéfové diplomacie obou zemí mluvili především o slovenském jazykovém zákoně a o incidentu, při němž slovenská strana nepustila maďarského prezidenta László Sólyoma na své území. Lajčák ocenil snahu svého maďarského partnera neskandalizovat tento incident. 

Balázs označil jednání s Lajčákem za nový začátek ve slovensko-maďarských vztazích. Přesný datum setkání obou premiérů zatím nebyl stanoven.

Šéfové diplomacie obou zemí mluvili především o slovenském jazykovém zákoně a o incidentu, při němž slovenská strana nepustila maďarského prezidenta László Sólyoma na své území. Lajčák ocenil snahu svého maďarského partnera neskandalizovat tento incident.   

Varování maďarských osobností

Jednadvacet maďarských osobností protestuje proti slovenskému jazykovému zákonu, který začne platit od 1. září. Kritizují především fakt, že za prohřešky proti slovenštině bude možné udělit pokutu až do výše 5000 eur.

"Je základním právem lidí komunikovat se svým etnickým příbuzenstvem v mateřské řeči. Omezení a zejména trestání takové komunikace je jedním z nejhrubších zásahů do lidských práv, proti kterému by měli všichni svobodymilovní lidé protestovat," píší maďarské osobnosti v dokumentu.

Jeho signatáři vyzývají evropskou veřejnost, aby se proti zákonu ozvala, a apelují na evropské a severoamerické politiky, aby proti němu zakročili, dříve než se spory o něj vyhrotí a přerostou v násilnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám