Hlavní obsah

Fica do basy, skandovali demonstrující Slováci a volali po předčasných volbách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Navzdory výměně v čele slovenské vlády, kdy Roberta Fica ve čtvrtek vystřídal Peter Pellegrini (oba Smer-sociální demokracie), požadovaly tisíce lidí v pátek na náměstích slovenských měst předčasné parlamentní volby. Podle organizátorů se v Bratislavě sešlo víc lidí, než minulý týden, kdy přišlo na 50 tisíc lidí. Část demonstrantů se po několika hodinách přesunula k Úřadu vlády.

Demonstranti v Bratislavě cinkají klíčiVideo: Novinky

 
Článek

„Je to jediná možnost, jak se pokusit o obnovu důvěry lidí ve stát,“ říkali organizátoři shromáždění Za slušné Slovensko. Poslance vyzvali, aby nově vznikající vládu nepodpořili. [celá zpráva]

Demonstrovalo se po celé zemi, asi v třicítce měst a také v zahraničí včetně Prahy.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Část demonstrantů se po několika hodinách přesunula k Úřadu vlády.

Ficova demise [celá zpráva] části veřejnosti zjevně nestačí. Organizátoři i účastníci protestních shromáždění označili výměnu na postu premiéra a dohodu o pokračování stávající vládní koalice Smeru, Slovenské národní strany a strany Most-Híd za ponížení a obelhání celé občanské veřejnosti.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Někteří demonstranti by nyní již bývalého premiéra Roberta Fica rádi viděli za mřížemi.

Na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání se stejně jako minulý týden sešly desítky tisíc lidí s transparenty jako „Je čas jít“ nebo „Výměna panáků nestačí“. Dav také skandoval „Fico do basy“.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava)

Navzdory výměně v čele slovenské vlády, když Roberta Fica ve čtvrtek vystřídal Peter Pellegrini (oba Směr-sociální demokracie), tisíce lidí požadují v pátek na náměstích slovenských měst předčasné parlamentní volby.

Tvářili se, že jednají o volbách, a vše je při starém

Protesty začaly v reakci na informace, které se objevily po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, k níž došlo na konci února. Kuciak psal mimo jiné o podezřeních na daňové podvody u lidí, kteří měli vazby na Smer.

„Představitelé vládní koalice se několik dní tvářili, že jednají o předčasných volbách a mezitím připravovali jen formální výměnu premiéra, aby Fico mohl vše řídit z centrály Smeru. Vždyť nový premiér Pellegrini je jen figurka v jeho rukou. Vražda novináře a jeho snoubenky se nevyšetřila, korupční případy se budou snažit zamést pod koberec a vše bude při starém,“ řekl Tomáš Piruš, který přišel na shromáždění v Bratislavě, aby vyjádřil svůj nesouhlas s postupem politiků.

Demonstrace v BratislavěVideo: Novinky

„Korupce je na nejvyšších místech a když o tom Ján Kuciak chtěl napsat, tak ho i s přítelkyní zastřelili. Dvojnásobná vražda stále nebyla vyšetřena, ale politici se starají jen o to, jak se udržet u moci. Hnusí se mi to,“ zdůraznil Karol Farkaš z Bratislavy.

„Potřebujeme novou šanci na slušné a spravedlivé Slovensko, proto požadujeme předčasné volby. Je to jediná možnost, jak vrátit politice slušnost,“ zdůraznili organizátoři shromáždění, které se kromě Bratislavy konali také ve třicítce dalších měst po celém Slovensku.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Bývalá hlavní poradkyně expremiéra Roberta Fica Mária Trošková (na transpaerntu) Slovákům stále leží v žaludku.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám