Hlavní obsah

Evropu čeká úder další bouře, vichr a lijáky přinese Dennis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboká tlaková níže pojmenovaná Victoria, která se vytvořila nad severním Atlantikem, se blíží k Velké Británii. S sebou přinese nejen extrémně silný vítr, ale také lijáky. Hlavní úder bouře, kterou britští meteorologové pojmenovali Dennis (němečtí ji nazývají Ute), má na Spojené království dopadnout v sobotu. Poté se bouře přesune do Skandinávie a Německa, předpovídá německá meteorologická služba. V Česku by se měla bouře projevit jen na severu.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Na Británii se žene bouře Dennis

Článek

„Bouře Dennis přinese o víkendu nejen silný vítr, ale především další intenzivní a dlouhotrvající deště. Ty způsobí na mnoha místech bleksové záplavy,“ uvedl Steve Willington, hlavní meteorolog společnosti Met Office.

Do Německa bouře dorazí v sobotu večer na pobřeží. Silný vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti přes 90 km/h, poté zasáhne spolkovou zemi Šlesvicko-Holštýnsko, Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko.

Rozmetané střechy, poničená auta. Sabine napáchala v Česku stamilionové škody

Ekonomika

Během neděle by se měla bouře přesouvat směrem k jihu a na východ. V nížinách by měly nárazy větru dosahovat rychlosti 100 až 110 km/h, v Alpách by se měly dostat až na úroveň 120 km/h.

Divoká neděle a pondělí na severu Česka

Zesílení větru, především na horách přinese tlaková níže i do Česka. „Vítr začne na horách zesilovat během noci na neděli. V neděli a v pondělí bude na severu na horách dosahovat rychlosti 90 km/h na vrcholcích hor přechodně až 110 km/h,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Od vyšších poloh budou nárazy větru v severní polovině území dosahovat rychlosti 70 km/h, na zbytku území bude vítr foukat pouze mírný.

Reklama

Výběr článků

Načítám