Hlavní obsah

Evropu čeká tvrdý půlrok, varoval šéf místní WHO. Lockdownům se ale lze vyhnout

Novinky, Alex Švamberk
Kodaň

Evropu čeká kvůli druhé vlně pandemie koronaviru obtížný půlrok, řekl v Kodani ve čtvrtek regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge. Kontinent se stal ohniskem nemoci, za týden v Evropě zemřelo více než 29 000 nakažených. Lockdowny však podle něj nejsou nutné, pokud se budou dodržovat další opatření a všichni budou mít roušky. Postavil se také proti uzavírání prvních stupňů škol.

Foto: Profimedia.cz

Regionální ředitel WHO pro Evropu.

Článek

„Evropa je opět spolu s USA epicentrem pandemie. Je tu světlo na konci tunelu, ale bude to těžkých šest měsíců,“ řekl Kluge a varoval, že zdravotnické systémy v některých zemích jsou přetížené.

Uzávěry však podle něj nejsou nutné. „Lockdownům se lze vyhnout. Stojím si za svým prohlášením, že lockdowny představují až poslední opatření. Použití roušek není všelékem a je potřeba je uplatňovat s kombinaci s dalšími opatřeními. Nicméně pokud se budou roušky používat z 95 procent, lockdowny nebudou potřeba.“

Naučte se žít s covidem, radí Evropě ředitel WHO

Koronavirus

Pokud se však už uzávěry zavedly, měly by se rušit bezpečně a postupně. Varoval před negativními důsledky jejich rychlého ukončení.

Kluge také zdůraznil, že první stupně škol by měly zůstat otevřené, protože děti a adolescenti nejsou ti, kdo stojí za šířením viru. Podle něj není uzavření škol efektivní.

Evropa má za dva týdny dvojnásobek nakažených. Bude to tvrdší, varuje WHO

Koronavirus

Kluge se vyjádřil i ke slibným výsledkům třetí fáze klinických testů vakcín. Uvedl, že vakcíny jsou sice důležité, ale „není to stříbrná kulka“, protože zejména zpočátku budou jejich dodávky omezené.

Reklama

Výběr článků

Načítám