Hlavní obsah

Evropský tisk plísní Brity i EU

Britské rozhodnutí odejít z Evropské unie vévodí zahraničnímu tisku. Kritiky se dočkali jak strůjci brexitu, a to i z britských řad, tak unijní vedení. V britském tisku je patrné vystřízlivění a kocovina z nečekaného rozhodnutí.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Německý poslanec Jo Leinen drží vlajku EU v Brsuelu s výzvou, aby sedmadvacítka byla silná.

Článek

List The Times přirovnává brexit k zemětřesení, The Daily Telegraph podporující odchod hovoří o zrození nové Británie: "Země byla vždy globálním hráčem a osvobozená od institucionálních okovů EU může - a bude - vzkvétat." Připouští však, že je nyní potřeba postupovat s "jasnou hlavou a chladnou kalkulací", aby byla po historické volbě zajištěna stabilita.

Bulvár Daily Star vítá výsledek titulkem Teď pojďme udělat Británii opět velkou. Jsme venku z EU, hlásí nadšeně další bulvární deník Daily Express a tvrdí, že referendum "navždy změnilo naši zemi". The Daily Mirror, který byl jako jediný bulvár proti, se však ptá - Co bude, sakra, dál?

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Titulní stránky britských deníků

Historik Dan Snow varuje v deníku The Mirror, že by se Británie mohla změnit z „velkého hráče v malého skrčka”. Podle něj by velcí vůdci z minulosti „byli šokováni tím, co Britové provedli”. Cameronova „děsivá sázka” na referendum nevyšla. „Bude považován za muže, který ukončil roli Británie v Evropě,” uvedl Snow.

"Nejsme nezávislí. Jsme jednoduše izolovaní," napsal komentátor The Guardian Gary Younge. Kampaň pro brexit se přebrodila k vítězství "toxickou bažinou postkoloniální nostalgie, xenofobie a obecné nespokojenosti".

The Independent, který vychází již jen na webu, přinesl snímek bývalého londýnského starosty a čelného představitele kampaně pro brexit Borise Johnsona pod titulkem Vítejte na Borisově ostrově. Vůdce kampaně za odchod Boris Johnson, který působil po pátečním vyhlášení výsledků nejistě a hlavě zdůrazňoval, že se nemá Británie obracet k Evropě zády a že by neměla nic uspěchat, schytal své.

Francouzský list Libération má na titulní straně jednu z nezapomenutelných fotografií Johnsona, která byla pořízena před letní olympiádou v roce 2012 v Londýně. Johnson je na ní zachycen, jak sedí zavěšený v postroji na laně a mává dvěma britskými vlajkami. Politikovi se tehdy při klouzání lano zaseklo a zůstal viset ve vzduchu. K fotografii je tak připojeno výstižné konstatování „Hodně štěstí”.

Andrew Gimson, který napsal životopis Borise Johnsona, naznačil k jeho abicícm stát se vůdcem toryů a premiérem, že bývalý londýnský starosta nebude vítán konzervativními občany, kteří v něm vidí „kašpara srovnatelného s Donaldem Trumpem”.

Podle The Times bude Cameronovou "poslední misí" zabránit Johnsonovi, aby získal klíče od čísla 10 na Downing Street. List píše, že jen málo lidí v kanceláři nynějšího premiéra pochybuje, že Cameron chce za nástupce kohokoli "jen ne Johnsona."

Brexit oslabil EU, ta se musí změnit

Odchodem Británie Evropa neztratila jen jednoho ze svých členů, ale i vliv na mezinárodním poli, píše v komentáři rakouský Der Standard. Evropské unii Britové v referendu vystavili „účet za chyby a krize, z nichž se vůbec nebo nedostatečně poučila”. EU podle deníku v uplynulých letech příliš rychle přijímala nové členy, aniž by se starala o svou vlastní kondici, což se projevilo už během krize kolem eurozóny a znovu s plnou silou během migrační krize.

Nedostatek sebereflexe vedl ke ztrátě důvěry občanů v unii, píše dále Der Standard. Nejhorší zprávou pro Evropu podle listu nyní je, že se podle prvních reakcí z Bruselu po referendu zdá, že poučení nepřinese ani brexit. Evropský projekt má přitom budoucnost jen tehdy, pokud se na něm budou podílet i občané. V současném stavu je ale EU „projektem elit, nikoli srdcovou záležitostí jejích občanů” a to se musí změnit, uzavírá Der Standard.

Také další rakouský list - Die Presse - píše, že EU musí v zájmu sebezáchovy podstoupit reformu, jejímž výsledkem by měla být unie, která bude „směsicí chytré subsidiarity a jasného ne byrokracii a zároveň jednotných pravidel pro několik málo problémů, které přesahují hranice, jako je například uprchlická politika”. Zároveň ale komentář uznává, že takové unie je v současnosti jen velmi těžké dosáhnout.

Die Presse varuje před úvahami o omezení volebního práva, které se v souvislosti s referendem vyrojily: „Pro voliče neexistují příliš komplexní témata, jen příliš málo informací o komplexních tématech.” Vítězství brexitu podle něj bylo vítězstvím „outsiderů nad dekadentním establishmentem, vítězství lidí se subjektivním pocitem ztrát způsobených globalizací nad elitou”.

EU na křižovatce

Britové uštědřili Evropě tvrdou ránu a EU ještě nikdy nečelila takové krizi jako nyní, komentoval slovenský tisk rozhodnutí britských voličů. „EU stojí na křižovatce, ze které nebude lehké se pohnout,” napsal list Pravda, který na úvodní stránce měl i titulek „Velký projekt Evropy se hroutí”. Uvedl, že místo prohloubené spolupráce může nastoupit absolutní destrukce unie a že téměř v každém členském státě EU je patrná vlna populismu, frustrace a nedůvěry v elity.

„Poučení z Londýna je, že s takzvaným snem o Evropě či více Evropy se ani na kontinentu neztotožňují všichni,” uvedl list Sme, který na titulní stránce otiskl pozměněnou vlajku EU, když hvězdy na modrém podkladu upravil do tvaru otazníku.

Nejčtenější slovenský list Nový čas napsal, že britský premiér David Camerom se tučnými písmeny zapíše do historie jako muž, který zatloukl první hřebík do rakve Evropské unie.

Demisi Junckera

„Je načase zahájit otevřenou debatu o účelu a stavu Evropské unie,” píše švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Taková debata je totiž podle něj jedinou šancí, jak získat občany, kteří jsou stále více euroskeptičtí a eurofobní, pro ideu sjednocené Evropy. „Cíle 'stále těsnější unie' je třeba se vzdát. Je třeba nové vize, která by Evropě dala identitu,” komentuje list.

Nejreálnější je vznik unie více integračních kruhů, která by umožňovala členským zemím takovou míru integrace a její rychlosti, jakou si občané přejí, dodává NZZ.

Podle švýcarského listu Tages-Anzeiger by byla rychlá normalizace vztahů EU s Británií možná jen v případě, kdyby předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker odstoupil a uvolnil místo někomu mladšímu, kdo by Evropanům dal naději.

„Pokud EU dokáže naslouchat lidem a zpochybnit svá dogmata o volném pohybu osob, má mírový projekt dál nejlepší vyhlídky. Jedinou alternativou k tomu je, že se rozpadne, a my se vrátíme do časů nejistoty po druhé světové válce,” píše Tages-Anzeiger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám