Hlavní obsah

Evropská unie chce po skandálu s koňským masem zpřísnit kontroly, už se objevilo i v Německu

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie vyzvala členské země, aby provedly intenzivní namátkové kontroly masných výrobků, které by pomohly odhalit zdroj koňského masa. Testy DNA hovězích produktů by měly podle eurokomisaře pro zdraví trvat tři měsíce, uvedla BBC. Kvůli skandálu s koňským masem vydávaným za hovězí se v Bruselu ve středu mimořádně sešli ministři zemědělství členských států.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Laboratoř v německém Severním Porýní-Vestfálsku testuje hovězí maso na přítomnost koniny

Článek

Podle eurokomisaře Tonia Borga by mělo být koňské maso testované i na přítomnost látky fenylbutazon, která se u koní používá k léčbě zánětů. Přípravek se nesmí podávat zvířatům, jejichž maso je určeno k lidské spotřebě.

V posledních týdnech se v Británii, Irsku a dalších zemích objevily polotovary, které měly obsahovat hovězí maso, ale byla v nich v menší či větší míře konina.

Podle "plánu intenzivního monitoringu" bude každá členská země vyzvána k namátkovým kontrolám DNA u produktů z hovězího masa, aby se zjistilo, zda neobsahuje koninu. Vlády členských zemí EU se k návrhu budou moci vyjádřit od pátku.

Borg uvedl, že první série testů by se měla provádět během března a první výsledky by byly zveřejněny v polovině dubna. "Je to celoevropský problém, který potřebuje celoevropské řešení," řekl irský ministr zemědělství Simony Coveney, jehož země nyní předsedá EU. "Jde o to, že někdo prodává koňské maso jako hovězí a tak podvodně vydělává peníze," dodal.

Konina se objevila i v Německu

Borg také vyzval Evropskou komisi k rychlejší přípravě plánu označování produktů z hovězího, které by uvádělo, odkud maso pochází.

Skandál zasáhl i Německo. Lasagne s nepřiznaným podílem koniny ve středu večer na základě výsledků testů ohlásil řetězec supermarketů Real a nabídl zákazníkům možnost špatně deklarovaný výrobek vrátit. Prodejce sám ho podle agentury DPA preventivně stáhnul z nabídky už minulý týden při objevení prvního podezření.

Německé úřady dostaly informaci o podezřelé dodávce zboží přes evropský systém včasného varování, uvedlo dnes německé ministerstvo zemědělství. Podezření vyvolal fakt, že zásilka lasagní byla špatně označena.

Nejvíce případů se zatím objevilo v Británii a Irsku, kde bylo koňské maso objeveno v jídlech ve velkých supermarketech jako Tesco, Aldi a Iceland a v provozovnách řetězce Burger King. Konina není zdravotně závadná, ale výrobci nahrazují některé druhy masa koňským kvůli jeho nižší ceně.

Vyšetřovatelé v Irsku, kde na koňské maso v mražených hovězích hamburgerech přišli, ukazují na Polsko jako zemi, odkud prý základní suroviny s velkým podílem koniny pocházely. Polsko tato zjištění zpochybnilo. Na koninu vydávanou za hovězí narazila v lasagních také švédská společnost Findus a její dodavatel naznačil, že koňské maso pocházelo z Rumunska. Rumunský premiér toto podezření odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám