Hlavní obsah

Evropská komise rozhodne, zda zahájí řízení proti ČR kvůli kvótám na uprchlíky

– Brusel

Evropská komise příští týden oznámí, zda zahájí řízení pro porušení unijní legislativy vůči členským zemím EU, které od Itálie a Řecka nepřebírají žadatele o azyl v rámci kvót, či jich převzali jen málo. V úterý to uvedla mluvčí komise Natasha Bertaudová v reakci na pondělní rozhodnutí české vlády, že ČR už dál nepřijme žádné migranty kvůli zhoršené bezpečnostní situaci a nefunkčnosti systému.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Migranti z lodi Save The Children v Katánii

Článek

Bertaudová řekla, že komise příští týden „zkonkretizuje svůj postoj” k možnému startu řízení, které může skončit až před unijním soudem. Evropská komise předloží příští týden svou další pravidelnou zprávu o postupu programů přesídlování a přerozdělování žadatelů o azyl. Naposled byla předložena v květnu a tehdy komisař pro vnitra Dimitris Avramopulos řekl, že komise chce vidět rychlý pokrok u zemí, které dosud nepřijaly vůbec nikoho či jen několik málo migrantů. [celá zpráva]

Procedura, na jejímž konci může unijní soud uložit státu pokutu, by tak mohla být zahájena vůči Maďarsku a Polsku, které žádného migranta od Italů a Řeků nepřevzaly. V květnu ale Avramopulos poukázal také na Česko, jež přijalo jen 12 lidí a od loňského května nenabídlo žádná místa.

V úterý Avramopulos pro ČTK zdůraznil, že sdílení odpovědnosti a solidarity v migrační krizi je morální, politickou a právní povinností. „Nesmíme a nemůžeme v tom nechat státy s vnější hranicí samotné,” řekl. Potvrdil, že příští týden komise „specifikuje svou pozici” ohledně začátku řízení vůči zemím, které nikoho nepřijaly či dlouho žádná místa nenabídly.

Celý program kvót se přitom nedaří naplnit, sami migranti většinou odmítají přesun do dalších zemí.

Bertaudová připomněla, že šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker bude ve čtvrtek a v pátek na návštěvě v Praze, kde bude o problematice jednat s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou. Podle nejmenovaného dobře informovaného představitele komise bylo pondělní oznámení české vlády překvapivé především svým načasováním před Junckerovou návštěvou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám