Hlavní obsah

Evropská komise zahájila s Británií řízení kvůli porušení brexitové dohody

Brusel

Evropská komise zahájila s Velkou Británií právní řízení kvůli porušení loni schválené brexitové dohody. Oznámila to předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová. Důvodem je zákon o vnitřním trhu, který britská Dolní sněmovna schválila v úterý bez jakýchkoliv úprav. Tím podle Leyenové nabourala vzájemnou důvěru.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Ursula von der Leyenová

Článek

Evropská unie žádala britskou vládu, aby do konce září z návrhu zákona o vnitřním trhu vypustila pasáže porušující právně závaznou dohodu.

„Lhůta vypršela včera (ve středu) a problematické pasáže nebyly odstraněny. Proto se dnes komise rozhodla zaslat britské vládě dopis, který formálně zahajuje řízení pro porušení povinností,“ řekla von der Leyenová. Brusel je podle ní nadále otevřen dialogu.

Mnoho českých firem podceňuje přípravy na brexit, varuje expert

Ekonomika

Zákon porušuje jeden z pilířů brexitové dohody, kterou loni uzavřel s Evropskou unií britský premiér Boris Johnson. Norma míří na takzvaný protokol o Severním Irsku, který stanovuje, že na tuto část Spojeného království se po přechodném období po brexitu budou vztahovat pravidla jednotného unijního trhu. Cílem je předejít kontrolám na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která zůstala součástí EU.

Británie již od konce ledna není členskou zemí EU, během přechodného období trvajícího do konce roku se na ní však vztahují členské povinnosti, jejichž plnění kontroluje EK.

Reklama

Výběr článků

Načítám