Hlavní obsah

Evropa si připomněla výročí sarajevského atentátu

Sté výročí atentátu na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda a jeho choť Žofii Chotkovou, kteří byli zabiti při sarajevském atentátu, si připomněli lidé v Sarajevu i na mnoha místech Evropy.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Plakát Gavrilo Principa instalovaný nedaleko jeho rodičtě

Článek

Za "nesmyslné krveprolití a prvotní katastrofu" označil první světovou válku rakouský kardinál Christoph Schönborn. Vyjádřil se tak při vzpomínkové bohoslužbě v poutním kostele v Maria Taferl, kterou sloužil za milióny obětí tohoto válečného konfliktu.

Na 1. světové válce není nic ke glorifikování, "byla to nepopsatelná tragédie," řekl Schönborn dále podle serveru kathweb. Z této "prvotní katastrofy" podle jeho slov vzešly nejhorší katastrofy 20. století, "jedovaté zrození říjnové revoluce 1917 (v Rusku), nacionální socialismus (v Německu) a 2.světová válka".

K hostům se s mírovým poselstvím obrátila majitelka zámku Anita Hohenberg, pravnučka Františka Ferdinanda.

Srbové střelce oslavují

Srbská média oslavují jako vzor pachatele atentátu, který se stal záminkou pro vypuknutí první světové války. "Principův výstřel za svobodu a spravedlnost", označil dnes na titulní straně bělehradský list Naše Novine čin tehdy 19letého srbského nacionalisty.

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Turisté v Sarajevu před replikou vozu, v němž byl zastřelen František Ferdinand d’Este s chotí

Byl to "hrdina svobody", řekl o něm listu Politika věhlasný srbský režisér Emir Kusturica. "Byl to muž, který přinesl otrokům svobodu, Princip zabil otrokáře a okupanta," ospravedlňuje Kusturica útočníka.

Bosenští Srbové, kteří tvoří zhruba třetinu obyvatelstva Bosny a Hercegoviny, chtějí využít Principova myšlenkového odkazu k odtržení od této balkánské země. "S Principovými idejemi až k nezávislosti Republiky srbské!" napsal dnes největší srbský list Novosti. "Na základě Principových idejí o svobodě bude naše autonomie posílena až po nezávislost" srbské části území Bosny a Hercegoviny, citovala média prezidenta Republiky srbské Milorada Dodika.

V Sarajevu koncertovala vídeňská filharmonie

Také bosenská metropole Sarajevo si připomíná 100. výročí atentátu na následníka habsburského trůnu. Hlavní vzpomínková akce se konala v rekonstruované sarajevské Městské knihovně, včetně večerního koncertu Vídeňské filharmonie. Kromě bosenské a evropské hymny zahrál orchestr také starou císařskou hymnu Josepha Haydna.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Rakouský prezident Heinz Fischer na koncertě Vídeňské filharmonie v Sarajevu

Mezi čestnými hosty byl i rakouský prezident Heinz Fischer. Představitelé Srbska a bosenských Srbů tuto akci naopak bojkotovali s odůvodněním, že tu jde o snahu vytvořit paralelu mezi první světovou válkou a občanskou válkou v 90. letech, která následovala po rozpadu Jugoslávie, a shodit vinu jen na ně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám