Hlavní obsah

Evropa patří Evropanům. Migranti, vraťte se domů a obnovujte své domovy, vyzval dalajláma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa je „morálně zodpovědná“ za pomoc uprchlíkům, kteří čelí nebezpečí a obavám o svůj život, prohlásil dalajláma během konference ve švédském Malmö. Jedním dechem ale dodal, že „Evropa patří Evropanům“ a běženci by se měli vrátit do svých zemí, aby se podíleli na jejich obnově, napsala agentura AFP.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Tibetský duchovní vůdce dalajláma na konferenci ve švédském Malmö

Článek

„Přijměte je, pomozte jim, vzdělávejte je... ale nakonec by měli rozvíjet svou vlastní zemi,“ řekl 83letý Tibeťan, který utekl z Lhasy z obav o svůj život poté, co Čína poslala do regionu vojáky, aby potlačili povstání.

„Myslím, že Evropa patří Evropanům,“ řekl a dodal, že by se uprchlíkům mělo dát jasně najevo, že „by nakonec měli obnovit svou vlastní zemi“.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma hovoří na konferenci ve švédském Malmö s Ann Svensonovou z neziskové organizace IM.

Dalajláma, který v roce 1989 získal Nobelovu cenu za mír, promluvil u příležitosti 80. výročí založení charitativní organizace Individuell Människohjälp (IM). Konference se konala v Malmö, což je třetí největší švédské město, jež je zároveň domovem velkého množství migrantů.

Vystoupením v Malmö zahájil dalajláma čtyřdenní návštěvu Evropy. Ze Švédska pokračuje do Nizozemska, Německa a Švýcarska.

Jeho slova zazněla tři dny po švédských volbách, v nichž zaznamenala významný úspěch pravicová a protiimigrantská strana Švédští demokraté. Ti se stali v parlamentu třetí nejsilnější stranou.

Reklama

Výběr článků

Načítám