Hlavní obsah

Evropa by měla přijímat uprchlíky rovnou z táborů, navrhl komisař OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Evropa by měla přijímat migranty přímo z uprchlických táborů mimo své území. V Aténách to v pondělí řekl vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) António Guterres. Takové opatření by podle něj pomohlo zachránit životy zbytečně zmařené při plavbě přes moře. Navíc to zabrání pašeráctví lidí.

Foto: Antonis Pasvantis, ČTK/AP

Syrští migranti na řeckém ostrově Lesbos, kam připluli z Turecka.

Článek

"Když vidím pobřeží ostrova Lesbos, nedokážu pochopit, proč musí lidé platit 1000 eur za nebezpečnou plavbu přes moře," citovala ČTK Guterrese, který řecký ostrov v Egejském moři v neděli navštívil.

UNHCR upozornila, že do Evropy už letos přišlo více než 500 000 uprchlíků a ekonomických migrantů. Čtyři pětiny z nich zaplatily pašerákům za to, že je dostanou z Turecka do Řecka.

To podle Guterrese „nedává smysl“.

„Musíme podstatně rozšířit způsoby, jakými se lidé mohou do Evropy dostat zákonně,“ uvedl. „Pokud systém nebude pro takové počty příchozích dost pevný, bude nedůvěryhodný a nastane to, že lidé budou nadále migrovat podle vlastních možností. Dnešní zmatečná situace je naprosto nepřijatelná, velmi riskantní a neudržitelná,“ dodal.

Foto: Pierre Albouy, Reuters

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Antonio Guterres

Evropské státy by navíc podle komisaře měly počítat s tím, že přijetí a rozdělení 160 000 uprchlíků nebude stačit. Guterres sice vítá plán přerozdělení uprchlíků napříč Evropskou unií, ale je to jen první krok.

EU by podle něj měla poskytnout útočiště nejen Syřanům, Iráčanům a Eritrejcům, ale také lidem z dalších zemí. Gutteres například upozornil na velké množství vnitřních uprchlíků ve Středoafrické republice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám