Hlavní obsah

Evangelík Beckstein vystřídal v čele Bavorska Stoibera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Novým bavorským premiérem byl v úterý podle očekávání zvolen Günther Beckstein, který byl jediným kandidátem Křesťansko-sociální unie (CSU). Byl zvolen pohodlnou dvoutřetinovou většinou, což odpovídá zastoupení CSU v bavorském sněmu. Dosavadní zemský ministr vnitra vystřídal v čele bavorského kabinetu po 14 letech Edmunda Stoibera. Becksteina před hlasováním kritizovali opoziční sociální demokraté z SPD i Zelení.

Článek

Po tradičním bavorském katolíkovi z Horních Bavor Stoiberovi se funkce bavorského premiéra poprvé v historii ujal liberálněji evangelík z francké severní části Bavorska. Nejpopulárnější bavorský politik, třiašedesátiletý Beckstein, se těší podpoře svého předchůdce Stoibera i vedení strany, do jejíhož čela byl předminulý víkend zvolen bavorský ministr hospodářství Erwin Huber.

Ve své dosavadní funkci ministra vnitra Beckstein prosazoval rázná opatření proti hrozbám terorismu. V Bavorsku za jeho působení znatelně poklesla kriminalita. O Becksteinovi se spekulovalo jako o Stoiberově nástupci několik let. Zvolením Becksteina se v bavorské politice definitivně uzavřela éra Edmunda Stoibera, jenž stál v posledních osmi letech jak v čele bavorské vlády, tak i CSU.

Pro liberály jsou ovšem některé jeho názory příliš radikální. Beckstein prosazuje ve školních třídách povinný krucifix, naopak odmítá nošení muslimských šátků. Vyslovuje se jednoznačně proti přijetí Turecka do EU a pro zpřísnění pravidel imigrace. Podporuje také masivní zavedení dokladů s biometrickými prvky, sledování konvertitů k islámu a obsahu modliteb v mešitách i nasazení armády při vnitřním ohrožení země a možnost sestřelení unesených civilních letadel. Navrhuje i vyšší tresty pro mírné zločiny typu sprayery a radikální omezení agresivních počítačových her.

Změna v přístupu k Praze

Zvolení Stoiberova vrstevníka svědčí o tom, že se generační výměna v bavorské Křesťanskosociální unii prozatím odkládá. O Becksteinově dalším politickém bytí a nebytí rozhodnou zemské volby na podzim následujícího roku.

Günther Beckstein

Nový bavorský premiér Beckstein se narodil 23. listopadu 1943 v Hersbrucku poblíž Norimberku. Vystudoval práva v Erlangenu a Mnichově, doktorský titul získal v roce 1975. Po většinu 70. a 80. let provozoval soukromou právní praxi, v listopadu 1974 byl poprvé zvolen do bavorského zemského sněmu.

V roce 1987 neuspěl se svojí kandidaturou na post starosty Norimberku, o rok později se stal náměstkem tehdejšího bavorského ministra vnitra Edmunda Stoibera. Po Stoiberově postupu do premiérského křesla úřad v roce 1993 převzal. V lednu 2001 byl zároveň jmenován místopředsedou bavorské vlády.

V roce 2005 byl zvolen poslancem Spolkového sněmu, svůj mandát však vykonával jen krátce. Poté, co se Stoiber rozhodl nepřevzít ministerský post v Berlíně, zůstal v Mnichově i Beckstein, o němž se tehdy uvažovalo jako o celostátním ministru vnitra. Beckstein, který se aktivně angažuje v evangelické církvi, je ženatý a má tři děti.

Ještě před svým zvolením do funkce Beckstein úspěšně navázal kontakty s českými vládními špičkami. V září jednal v Praze s premiérem Mirkem Topolánkem, ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a ministrem vnitra Ivanem Langerem. Přestože si jako politik strany, která je tradičním patronem sudetských Němců, neodpustil kritiku takzvaných Benešových dekretů, bylo ze setkání patrné, že vztahům Prahy a Mnichova již dominují jiné otázky. Stoiber se tvrdě zastával vystěhjovaných Němců a do Prahy nepřijel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám