Hlavní obsah

Europarlament přivítal Chorvatsko špatným znakem z vlády fašistů

Záhřeb

Evropský parlament se rozhodl přivítat Chorvatsko, které se 1. července stane 28. členem Evropské unie. Na své facebookové stránce si proto změnil hlavní fotografii na přání „Vítej Chorvatsko”, v rohu obrázku ale administrátoři použili znak, který země používala za druhé světové války za vlády chorvatských fašistů neboli ustašovců.

Foto: Facebook

Na facebookové stránce Evropského parlamentu se objevil špatný znak Chorvatska.

Článek

Informovalo o tom bělehradské rádio B92. Chyba vyvolala velkou vlnu pobouření, EP obrázek urychleně změnil.

Znak takzvaného Nezávislého státu Chorvatsko, který existoval v letech 1941 až 1945, se od toho novodobého významně liší. Jde o pětadvacetkrát červenobíle šachovaný štít, nad kterým se klene koruna, jež zobrazuje znaky důležitých historických zemí, které jsou součástí Chorvatska. Na stránkách EP se ale nakrátko objevil ustašovský znak, který je bez této koruny.

Ihned se ozvala řada Chorvatů, kteří si na obrázek stěžovali. "To nás tak vítáte, že jste si ani nezjistili, jak vypadá náš státní znak," okomentoval to jeden z uživatelů Facebooku. Administrátoři následně rychle chybu opravili a všem poděkovali za upozornění.

Foto: Profimedia.cz

Správný chorvatský znak má korunku

Ustašovci za druhé světové války povraždili desítky tisíc lidí, podle některých zdrojů ale až statisíce Židů, Srbů, Romů a antifašistických Chorvatů. Mnozí byli umučeni v nechvalně známém koncentračním táboře Jasenovac.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám