Hlavní obsah

EU uvalila sankce na vedení ruské vojenské rozvědky GRU kvůli otravě Skripalových

Brusel

Evropská unie uvalila v pondělí sankce na velitele ruské vojenské rozvědky GRU a jeho zástupce i na dva její důstojníky. Jsou údajně odpovědní za držení, přepravu a použití jedovaté nervové látky loni v březnu v britském Salisbury.

Foto: Handout, Reuters

Alexander Petrov (vlevo) a Ruslan Boširov podezřelí z pokusu zavraždit Sergeje Skripala

Článek

Unie ke zmrazení jejich evropského majetku a k zákazu vstupu do EU poprvé využila nový sankční režim namířený proti používání a šíření chemických zbraní domluvený loni v říjnu.

Na sankcích se dohodli už minulý týden zástupci EU. Týkat se podle Radia Svobodná Evropa mají Alexandra Miskina používajícího krycí jméno Alexandr Petrov, a Anatolije Čepigu alias Ruslana Boširova, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého důstojníka GRU Sergeje Skripala a jeho dcery Julije nervovým jedem novičok. Na oba už dříve uvalily sankce Spojené státy. Jsou na posledním americkém seznamu, jenž obsahuje jména celkem 18 osob. [celá zpráva]

Stejný mechanismus v pondělí EU využila také vůči syrskému středisku odpovědnému za vývoj a produkci chemických zbraní a proti pěti syrským činitelům, kteří za práci tohoto střediska přímo odpovídají. V tiskové zprávě to uvedla Rada EU na okraj jednání ministrů zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám