Hlavní obsah

EU: Protiruské sankce zůstanou do naplnění minských dohod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Summit Evropské unie se ve čtvrtek rozhodl, že evropské hospodářské sankce vůči Rusku je třeba sladit s plněním minských mírových dohod o urovnání ukrajinské krize. Novinářům to po jednání lídrů zemí osmadvacítky řekl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Donald Tusk s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem

Článek

Tusk připomněl, že splnění všech podmínek dohody uzavřené v únoru v běloruské metropoli je rozvrženo až do konce letošního roku.

"Sankce musíme udržet do té doby, než bude Minsk zcela naplněn," prohlásil před novináři Tusk. Ve dnech před summitem společné stanovisko ladil především s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Právě tito dva politici se výrazně podíleli na uzavření dohody, která přes četné incidenty vedla k nynějšímu příměří na východě Ukrajiny.

Nejpozději na konci roku by podle dohod z Minsku měla Ukrajina získat kontrolu nad tou částí své hranice s Ruskem, kterou nyní ovládají proruští separatisté.

Proti propagandě

Summit ve čtvrtek také podle očekávání potvrdil potřebu čelit z evropské strany ruské propagandistické kampani. Příslušný plán, jak toho konkrétně dosáhnout, by měla evropská diplomacie předložit v červnu.

Evropské hospodářské sankce, které zakazují export určitých technologií do Ruska a omezují ruský přístup na finanční trhy, spustila EU loni v létě. Jako všechna evropská opatření tohoto typu mají časově omezenou platnost a bez prodloužení by skončila na konci července.

Země Evropské unie před čtvrtečním jednáním diskutovaly, zda už nyní rozhodnout o jejich prodloužení, třeba právě do konce roku, nebo s tímto krokem počkat až do června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám