Hlavní obsah

EU předsedá chromá kachna, opřel se do Topolánka německý list

– Praha/Brusel
Právo, Novinky, ČTK, sw, nka

Středeční výpady Mirka Topolánka na adresu protikrizových pobídek Spojených států, které český premiér v europarlamentu označil za "cestu do pekel", snad nejsžíravěji zkritizovalo čtvrteční vydání německého listu Frankfurter Rundschau. Předsedu Evropské rady označil za chromou kachnu. Topolánkovými výroky "žil" ve čtvrtek dál i Brusel.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Mirek Topolánek ve Štrasburku

Článek

"Pátého dubna chce zatím ještě premiér v Praze společně s dalšími představiteli států EU přijmout amerického prezidenta Obamu. Téhož muže, který světu údajně právě ukazuje cestu do pekel,“ ironizoval německý Frankfurter Rundschau.

Evropa podle listu zažívá "největší hospodářskou krizi od konce druhé světové války. Podniky padají jako mouchy, finanční systém se potácí, milióny lidí se bojí ztráty zaměstnání a společenského statutu. A Unii přitom předsedá chromá kachna“.

Výrokem žil i Brusel

Ostrou kritikou českého premiéra na adresu hospodářských pobídek Spojených států žil ve čtvrtek i Brusel.

Podle analytika bruselského Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS) Piotra Kaczyńského se může ukázat, že Topolánek si pro své ostré výroky vybral špatnou dobu. "Před nadcházejícím summitem zemí skupiny G20 a schůzkou EU - USA v Praze mohou být Topolánkova slova kontraproduktivní," řekl Kaczyński. Podle něj se ale teprve uvidí, zda tyto výroky mohou skutečně poškodit vztahy unie a Spojených států. "Ta slova, která zvolil, byla velmi tvrdá a šlo o jeho osobní názor, který podporují jen některé členské státy EU, ne všichni," dodal Kaczyński.

Analytička Katinka Baryschová ze Střediska pro evropskou reformu (CER) míní, že Topolánkův výrok vztahy mezi evropskou sedmadvacítkou a Spojenými státy nepoškodí. "Bylo jasné, že Topolánek nemluví za G20, (které je EU členem)," řekla analytička. "I když vztahy EU - USA zřejmě neutrpí, poškodí to hodně image unie," dodala analytička.

Bruselem také zní názor, že Topolánkova slova v mnohém odrážejí názory některých členských států, nikdo je takto naplno neřekne. "I když s (Topolánkem) hodně členských států může v principu souhlasit, nikdo z nich by to neřekl těmito slovy," uzavírá na svém blogu na zpravodajském webu EUObserver editorka Honor Mahonyová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám